TERKINI: Kerajaan Telah Umumkan Bantuan Baharu, Tak Perlu Pengeluaran KWSP

PELUANG KERJAYA
0
Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan


Berita gembira untuk rakyat Malaysia kerajaan mengumumkan bantuan baharu khususnya untuk golongan B40 tanpa memerlukan pengeluaran KWSP. 


Bantuan khas akan diumumkan pada mesyuarat Bajet Bajet 2023 yang dijadual dibentangkan pada 24 Februari hadapan akan mengandungi banyak berita baik untuk rakyat.


Alternatif Menggantikan Pengeluaran KWSP


Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini berkata kerajaan sedang mengkaji alternatif membantu rakyat yang menghadapi masalah kewangan berikutan peningkatan kos sara hidup tanpa perlu mereka mengeluarkan simpanan KWSP.


Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli, berkata rakyat perlu berhati-hati dalam pengeluaran KWSP walaupun beliau faham ia dapat membantu sesetengah keluarga atau golongan buat masa sekarang, namun kos yang perlu dibayar oleh mereka di kemudian hari adalah tinggi.


Lebih Baik Dari Pengeluaran KWSP


Adalah lebih baik kerajaan memberi bantuan yang boleh menampung dan mengurangkan beban rakyat yang memerlukan. Jika pengeluaran KWSP dibenarkan semula, pencarum akan kehilangan simpanan hari tua mereka.


Anwar berkata, kerajaan sedang mencari jalan penyelesaian lain yang tidak akan membebankan pekerja apabila mereka bersara nanti.


Sementara itu, Rafizi berkata, kerajaan berharap untuk meneruskan kajian separuh penggal Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) yang sedang berlaku ketika ini.


Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagaimanapun berkata, belanjawan itu juga akan mengandungi berita tidak baik bagi mereka yang sudah biasa dengan budaya merompak.


"Tumpuannya di bidang digital, sekuriti makanan, industri kecil dan sederhana (IKS). Ia berbeda daripada tumpuan projek-projek bagi konglomerat besar… kita ubah keutamaan.


Bantuan Yang Telah Diberikan Suku Pertama


Untuk makluman, kerajaan telah melaksanakan Sumbangan Tunai Rahmah (STR). Bantuan ini diberikan secara berperingkat (fasa), pembayaran fasa 1 telah selesai pada 17 Januari 2023.


Kemungkinan tarikh pembayaran untuk fasa 2 akan diumumkan pada mesyuarat Bajet 2023 nanti. Untuk menyemak status kelayakan bantuan STR anda, sila layari portal rasmi MySTR – DI SINI

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !