Kerajaan Tidak Akan Sesekali Benarkan Pengeluaran KWSP Kata Timbalan Menteri Kewangan

PELUANG KERJAYA
0

KUALA LUMPUR: Kerajaan ketika ini kekal berpendirian untuk tidak membenarkan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) termasuk secara bersasar sebaliknya akan menggunakan kaedah lain bagi membantu golongan rakyat yang terkesan.


Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Seri Ahmad Maslan, berkata kebenaran bagi pengeluaran KWSP sudah diberikan sebanyak empat kali ketika pandemik COVID-19 sebelum ini dan negara yang melakukan perkara sama, turut tidak lagi membenarkan pengeluaran wang caruman itu.


Katanya, berdasarkan rekod, seramai 6.7 juta atau 51.5 peratus pencarum di bawah usia 55 tahun kini mempunyai simpanan RM10,000 dan ke bawah.


"Saya kira dalam Belanjawan 2023 yang akan dibentangkan Jumaat ini, sebagaimana yang dijanjikan Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim), ada kaedah lain untuk membantu kumpulan ini.


"Apabila kita melihat kepada angka, mereka yang layak (untuk membuat pengeluaran), sebenarnya mereka tidak mahu keluarkan pun, masalahnya bagi yang sikit (simpanan), makin sikit pengeluaran (untuk dilakukan).


"Walaupun mereka akan ada gaji, tapi struktur gaji di Malaysia ini adalah rendah. Kita ingin pastikan rakyat berpendapatan tinggi, maka KWSP mereka merentas kaum juga akan tinggi dan ini antara perkara utama yang ingin kita lakukan," katanya.


Beliau berkata demikian pada sesi penggulungan perbahasan Titah Diraja bagi Kementerian Kewangan di Dewan Rakyat, hari ini.


Ahmad menjawab celahan beberapa Ahli Parlimen iaitu Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (BN-Bera), Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad (PH-Kuala Selangor) dan Mohd Syahir Che Sulaiman (PN-Bachok) yang meminta kerajaan mempertimbangkan pengeluaran KWSP secara bersasar, dengan syarat yang lebih ketat.


Sementara itu, Ahmad Maslan, berkata Malaysia dijangka tidak akan mengalami kegawatan ekonomi pada tahun ini, berdasarkan momentum pertumbuhan ekonomi Malaysia yang masih kekal positif, terutama disokong permintaan domestik yang stabil, khususnya perbelanjaan swasta.


Ia susulan jangkaan penambahbaikan pasaran buruh yang berterusan serta peningkatan aktiviti ekonomi dan sosial, terutama berkaitan pelancongan.


Katanya, Fitch Ratings turut mengekalkan penarafan kredit negara pada tahap "triple B plus", dengan tinjauan stabil pada 2023.


"Ini mencerminkan keyakinan terhadap pentadbiran kerajaan dan kekuatan pemulihan ekonomi Malaysia serta daya tahan negara di tengah-tengah landskap global yang tidak menentu dan sangat mencabar.


"Kerajaan akan terus mengambil langkah proaktif bagi meningkatkan daya tahan ekonomi, dengan mempelbagaikan sumber pertumbuhan serta memastikan persekitaran kondusif bagi menarik minat pelabur asing dan domestik, terutama dalam bidang bernilai tambah tinggi, yang dapat mewujudkan peluang pekerjaan dan berpendapatan tinggi," katanya.


Selain itu, Ahmad berkata, kerajaan akan membentangkan Akta Tanggungjawab Fiskal pada tahun ini, yang antara lain akan mengehadkan pinjaman kerajaan hanya bagi tujuan pembangunan dan kadar pembayaran khidmat hutang tidak lebih 15 peratus daripada hasil.


"Dari segi tanggungjawab fiskal, kita tidak boleh meminjam untuk membayar gaji atau perbelanjaan mengurus (OE) dan kita hanya meminjam untuk membayar perbelanjaan pembangunan (DE). Itu adalah garis panduan fiskal.


"Sama ada akan berlaku (pinjaman selain untuk DE) pada masa akan datang, itu kita akan lihat dan cuba untuk mengelakkannya dan sebab itu, kita akan membentangkan Akta Tanggungjawab Fiskal," katanya.


Beliau menjawab celahan Datuk Seri Johari Abdul Ghani (BN-Titiwangsa) mengenai kemungkinan kerajaan akan menggubal undang-undang, yang akan membolehkan pinjaman dibuat bagi menampung OE, berikutan pendapatan kerajaan tidak berganjak, sedangkan OE meningkat. – BeritaHarian

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !