Bantuan Khas RM1,000 Semak Tarikh Bayaran Bulan Februari Sekarang!

PELUANG KERJAYA
0
Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan

Berikut adalah bantuan khusus untuk golongan B40 yang dikelola oleh Jabatan Kemajuan Masyarakat (JKM) pada tahun 2023. Tekad utama kerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ini adalah membantu meringankan beban rakyat.


"Saya tegaskan bahawa tekad utama pentadbiran ketika ini adalah usaha membantu meringankan beban hidup rakyat," katanya.


Perdana Menteri menegaskan perkara itu ketika mengadakan pertemuan dengan pengurusan tertinggi Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Ahli Parlimen Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di ibu pejabat pihak berkuasa tempatan (PBT) itu, di sini, hari ini.


Senarai Bantuan Yang Telah Disediakan JKM 2023


1. Bantuan Kanak-Kanak


Bantuan Kanak-Kanak (BKK) merupakan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang diberikan khas untuk membantu keluarga, penjaga dan anak-anak untuk kelangsungan hidup dan mendapat penjagaan yang sewajarnya.


Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina binti Mohd Harun, mengumumkan peningkatan jumlah bantuan sebanyak RM1000 berbanding RM450 sebelum ini.


Cara Memohon Bantuan Anak RM1,000: Bantuan Kanak-kanak


2. Bantuan Warga Emas


Kerajaan telah bersetuju untuk menaikkan bantuan warga emas atau bantuan kebajikan orang tua daripada RM350 kepada RM500 seorang untuk mereka yang telah berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).


Untuk makluman anda, bantuan ini akan diuruskan oleh pihak JKM yang merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluiarga dan Masyarakat. Tujuan utama bantuan ini adalah untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan dalam komuniti.


Orang tua atau warga emas yang ingin memohon bantuan ini haruslah memenuhi segala syarat kelayakan yang telah ditetapkan seperti berikut:


  • Pemohon adalah warganegara dan bermastatutin di Malaysia

  • Orang tua atau warga emas yang berumur 60 tahun dan ke atas

  • Pendapatan isi rumah tidak melebihi Pendapapatan Garis Kemiskinan (PGK) Purata Miskin Isi RUmah Semasa atau PGK Purata Miskin Per Kapita Semasa

  • Warga emas yang bukan tinggal di institusi kendalian JKM atau pusat jagaan harian / berkediaman yang memberi kemudahan perkhidmatan secara percuma

  • Mana-mana kes yang bekeperluan, layak dipertimbangkan dengan kelulusan KPKM


3. Bantuan Anak Pelihara


Untuk makluman semua, sebelum ini Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah banyak melaksanakan bantuan yang dapat meringkan beban seharian golongan yang memerlukan. Salah satu daripada bantuan tersebuat adalah Bantuan Anak Pelihara (BAP)


Oleh itu, sebelum anda memohon Bantuan Anak Pelihara (BAP) ini, anda mestilah memastikan anak yang anda pelihara itu memenuhi semua syarat yang ditetapkan sebelum layak menerima bantuan ini.


Cara mohon Bantuan Anak Pelihara 2023


Bantuan Bulanan JKM yang lain :


  • Elaun Pekerja Orang Kurang Upaya

  • Bantuan Am Negeri

  • Bantuan OKU Terlantar / Pesakit Kronik Terlantar

  • Bantuan Latihan Perantis


Cara Permohonan


Pengendalian permohonan bantuan khas kewangan boleh dibuat di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat/Daerah/Jajahan/Bahagian di seluruh negara.


Setiap permohonan yang didaftarkan akan dijalankan siasatan untuk penilaian bagi mengesahkan kelayakan bantuan kepada pemohon.Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !