Sumbangan Tunai Rahmah STR Fasa 1 Mula Dikreditkan Pada 17 Januari 2023

Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan

Berita gembira untuk rakyat Malaysia, Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 1 Bernilai RM1.67 Bilion Secara Berperingkat Mulai 17 Januari 2023 (Selasa) 


Kerajaan Perpaduan akan menekankan pendekatan rahmah dalam membela nasib rakyat yang susah terutamanya golongan rentan dan mudah terjejas.

 

Oleh itu, Kerajaan telah memperkenalkan konsep Payung Rahmah, ia sebagai induk kepada initiatif-initiatif membantu golongan kurang berkemampuan dalam mendepani cabaran kos sara hidup.


Dengan itu, program bantuan tunai untuk B40 di bawah Kementerian Kewangan akan dijenamakan semula kepada Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan akan terus ditambah baik. 


Saya telah memutuskan supaya STR Fasa 1 untuk golongan B40 diawalkan kepada bulan Januari 2023 berbanding perancangan awal pada bulan Mac 2023 bagi meringankan beban sara hidup rakyat.


Pembayaran STR Fasa 1 kepada 8.7 juta golongan B40 bernilai RM1.67 bilion akan dikreditkan ke dalam akaun bank penerima yang berdaftar di dalam pangkalan data STR secara berperingkat mulai 17 Januari 2023 (Selasa) seperti pada jadual di bawah. 

 

  

Penerima STR di kawasan pedalaman termasuk Sabah dan Sarawak yang mempunyai akaun bank atau tiada akaun bank akan turut menerima pembayaran ini pada tarikh yang sama. 


Penerima STR yang tiada akaun bank juga boleh membuat penunaian di Cawangan Bank Simpanan Nasional (BSN) mulai 17 Januari 2023.


Semakan status pembayaran akan dibuka mulai 17 Januari 2023 dan maklumat lanjut berkaitan pembayaran ini boleh dirujuk Soalan Lazim (FAQ) di Portal Rasmi STR melalui pautan https://bantuantunai.hasil.gov.my.