Cuti Bersalin 98 Hari, Kerja 45 Jam Seminggu Mulai 1 Januari, Tiada Tangguh Lagi

PELUANG KERJAYA
0

Penguatkuasaan untuk Pindaan Akta Kerja 1955 sebelum yang telah ditangguhkan, akan tetap diteruskan mulai 1 Januari tahun depan.


Melalui Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar, pihaknya harus meneruskan penguatkuasaan akta tersebut kerana undang-undang itu sudah diluluskan Parlimen.


"Perkara ini harus kita teruskan kerana undang-undang ini telahpun diluluskan Parlimen dan sebahagian besar pindaan yang dibuat adalah berdasarkan Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).


"Jadi perkara ini adalah penting untuk kita laksanakan, ini adalah jaminan kepada pekerja," katanya di sidang media hari ini.


Beliau berkata tersebut ketika ditanya sama ada pelaksanaan akta tersebut perlu ditangguhkan hingga 1 Januari 2024 bagi memberi lebih masa kepada pihak industri dan majikan.


Pindaan Akta Kerja 1955 sepatutnya telah mula berkuat kuasa 1 September lalu, namun begitu telah ditangguhkan ke 1 Januari ini selepas pihak industri dan majikan sebulat suara memohon penangguhan atas beberapa faktor termasuk memerlukan sedikit masa berikutan kebanyakannya masih dalam proses pemulihan ekonomi.


Antara kandungan pindaan yang ditangguhkan itu ialah penambahan cuti bersalin daripada 60 hari ke 98 hari, penetapan cuti paterniti tujuh hari, pengurangan waktu kerja mingguan daripada 48 jam kepada 45 jam serta aturan kerja fleksibel untuk pekerja.


Selain itu, pindaan Akta Kerja 1955 ini juga mewajibkan keperluan mendapatkan kelulusan penggajian pekerja asing daripada Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia ( JTKSM) di bawah Seksyen 60K (4) Akta Kerja 1955.


Kelulusan penggajian ini untuk penggajian semua kategori pekerja asing di negara ini. Kewajaran untuk majikan mendapatkan kelulusan daripada Ketua Pengarah JTKSM adalah kerana permohonan yang ditolak sebelum ini susulan kegagalan majikan mematuhi undang-undang perburuhan.


Seksyen 60K(4) Akta Kerja 1955 akan bertindak sebagai saringan awal yang efektif di dalam memastikan majikan yang bakal menggajikan pekerja asing di negara ini mempunyai rekod yang bersih dari aspek kepatuhan kepada standard perburuhan.


"Setakat ini kementerian sudah meluluskan kemasukan 700,000 pekerja untuk pelbagai sektor," katanya mengulas arahan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya KSM dan Kementerian Dalam Negeri memberi perhatian khusus kepada isu kelulusan membawa masuk pekerja asing dalam sektor perladangan, perkhidmatan dan pembinaan.


Untuk rekod, sejumlah 87,335 kelulusan pekerja asing diberikan bagi sektor pertanian, perkhidmatan (128,428) dan pertanian (27,053) setakat ini.


Perkara itu dibangkitkan Perdana Menteri dan menteri lain dalam mesyuarat Kabinet pagi tadi, iaitu untuk keperluan mendapatkan tenaga buruh yang secukupnya secepat yang mungkin.


"Memang kita faham pelbagai sektor amat memerlukan tenaga kerja ini mengatakan bahawa aktiviti dan produktiviti mereka terkandas disebabkan tidak cukup tenaga buruh.


"Perkara ini dipandang serius Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan kita akan bekerjasama dengan KDN untuk memastikan kita akan mempunyai tenaga kerja mencukupi dalam tempoh terdekat. (Kita) lihat dan bantu sektor yang benar-benar memerlukan," katanya.


Mengenai sistem pengambilan pekerja asing menggunakan One Channel System (OCS), Sivakumar berkata, OCS akan diletakkan bawah KSM.


"Sama ada OCS bawah KSM mahupun KDN bukan isunya, apa yang penting adalah hasil akhirnya, sama ada kita dapat pekerja yang cukup atau tidak itu lebih penting," katanya. - BeritaHarian

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !