Pengeluaran Khas KWSP 2022

Info Awam
0

KWSP pengeluaran Khas 2022. Mungkin ketika ini, golongan tersebut memilih untuk bekerja sendiri dengan pendapatan yang agak kurang berbanding ketika makan gaji. Ahli Benarkan pengeluaran KWSP tidak aktif.


Untuk pengetahuan, ada golongan rakyat yang pada asalnya bekerja makan gaji dan mencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dalam tempoh tertentu seperti 10 atau atau 20 tahun.


Kemudian mereka berhenti kerja sebelum mencapai usia 55 tahun disebabkan oleh beberapa faktor seperti diberhentikan kerja oleh majikan dan disebabkan itu mereka memilih Skim Pemisahan Sukarela (VSS) dan sebagainya.


Justeru, dengan mewujudkan pengeluaran khas untuk golongan tesebut (sebahagian atau keseluruhan simapanan KWSP), dapatlah ia dimanfaatkan oleh golongan berkenaan untuk meneruskan kelangsungan hidup ataupun untuk tujuan tertentu seperti menunaikan ibadah haji.


Ahli Benarkan KWSP Pengeluaran Khas Tidak Aktif


Sebelum ini pengeluaran KWSP membenarkan kemudahan pengeluaran melalui i-Lestari, i-Sinar, dan i-Citra berikutan pandemik Covid-19.-UTUSAN.


Dengan tuntutan perbelanjaan keluarga masih tinggi, antaranya kerana anak-anak masih lagi belajar di peringkat menengah atau di institusi pengajian tinggi (IPT) atau menghadapi masalah kesihatan, sudah pasti ia memberi bebanan kepada golongan ini.


Wang simpanan pengeluaran KWSP adalah hak milik pencarum dan sewajarnya ahli tidak aktif juga dibenarkan untuk mengeluarkan wang tersebut terutamanya untuk meneruskan kelangsungan hidup kerana mereka tiada pilihan lain selain terpaksa bergantung kepada simpanan KWSP. Kuala Nerang, Kedah/ Kuala Nerang, Kedah.

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !