Bantuan Barang Dapur RM100 Selama 3 Bulan, Semak Cara Mohon & Semak Program Bantuan MyKasih

PELUANG KERJAYA
0
Telegram Rasmi Bantuan Kerajaan👇https://t.me/SenaraiBantuanKerajaan

Program PRIHATIN Kasih adalah sebuah program perintis yang dilaksanakan untuk menghulurkan bantuan barangan dapur kepada golongan miskin bandar, melalui kaedah pembayaran tanpa tunai (cashless) menerusi MyKad.

 

Diumumkan di bawah pakej PEMERKASA, peruntukan RM100 juta untuk program ini dijangka dapat memanfaatkan 300,000 isi rumah di bandar-bandar utama seluruh negara dengan penyaluran sejumlah RM100 untuk 3 bulan, bermula 1 Julai 2021.

 

Yayasan MyKasih telah dilantik oleh Yayasan Hasanah untuk melaksanakan inisiatif PRIHATIN Kasih yang menggunakan teknologi cip MyKad untuk menyalurkan bantuan dengan tepat, cekap dan selamat.

 

MyKasih Foundation

 

Merupakan NGO tempatan yang telah ditubuhkan pada 2009 oleh Tan Sri Dr Ngau Boon Keat dan isteri Puan Sri Jean dalam misi membantu keluarga dan pelajar miskin.

 

Yayasan MyKasih ini disokong penuh oleh Penderma Korporat serta individu, yang seratus peratus yakin sumbangan mereka disalurkan kepada penerima yang disasarkan secara selamat, cekap dan telus.

 

Bagaimana Berfungsi?

 

Penderma akan meluluskan keluarga yang dipilih, dan butiran akaun MyKad mereka akan didaftarkan dan diaktifkan dalam sistem ini untuk menerima bantuan tanpa tunai.

 

Penerima bantuan ini akan mendapat elaun bulanan yang mereka dapat apabila menggunakan kad pintar MyKad mereka di kedai runcit terpilih.

 

MyKasih mempunyai lebih 250 rakan kongsi runcit di seluruh negara diantaranya Mydin, Giant, Econsave, The Store, Pacific, Milimewa , 99 Speedmart, Lotus Stores (Tesco), serta pasar raya bebas dan pasar mini.

 

Mereka yang terpilih boleh membeli barangan runcit asas daripada 10 kategori produk yang telah diluluskan iaitu beras, mee, roti, biskut, telur, perasa, tepung, minyak masak, makanan dalam tin dan minuman.

 

Cara Daftar Bantuan PRIHATIN Kasih

 

Penerima bantuan ini akan dikenal pasti daripada senarai yang sudah berdaftar di dalam pangkalan data kerajaan, iaitu pangkalan data e-Kasih.

 

Untuk mendaftar e-Kasih, sila rujuk laman web di pautan berikut: www.jkm.gov.my

 

Cara Semak Kelayakan Program Bantuan Makanan

 

Semakan bantuan boleh dibuat melalui beberapa cara iaitu:

 

Melalui SMS:

 

Anda akan menerima SMS yang memaklumkan bantuan anda telah diproses atau diluluskan.

 

Sila pastikan nombor telefon terkini anda didaftarkan dengan MyKasih.

 

Maklumat Lanjut

 

Untuk pertanyaan dan maklumat lanjut, sila hubungi;

 

·       http://www.mykasih.com.my/

·       Talian Hotline MyKasih 03-77201800

·       info@mykasih.com

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !