TNB Mungkin Naikkan Harga Elektrik Bulan Depan Akibat Kos Bahan Api Meningkat


Kenaikan harga bahan api disebabkan oleh perang Rusia-Ukraine mungkin menyaksikan pengguna Malaysia dikenakan surcaj ke atas bil elektrik mereka pada bulan Julai. Menurut laporan The Vibes, Tenaga Nasional Berhad (TNB) menghadapi masalah mengekalkan kadar elektrik semasa berikutan kenaikan harga arang batu.

 

Kerajaan persekutuan sedang memikirkan isu sama ada TNB akan dibenarkan untuk menyalurkan peningkatan kos kepada pengguna. Setiap enam bulan, Suruhanjaya Tenaga (EC) menyemak formula Ketidakseimbangan Kos Laluan (ICPT) yang menentukan sama ada kenaikan harga diperlukan dengan semakan ICPT ditetapkan untuk dimulakan bulan depan.

 

Awal tahun ini, Suruhanjaya Tenaga mengumumkan bahawa ia akan mengekalkan kadar tarif semasa pada rebat dua sen setiap kilowatt-jam (kWj) untuk pengguna domestik dan surcaj 3.7 sen setiap kWj untuk pengguna bukan domestik sehingga 31 Disember 2024. Pada masa itu, harga arang batu berada pada AS$200/setan (RM838) manakala harga semasa mencecah AS$386/setan (~RM1,697).

 

Kertas kabinet mengenai isu surcaj dilaporkan tersedia pada mesyuarat menteri hari Rabu. Sumber itu tidak menunjukkan berapa banyak kadar akan meningkat kerana mungkin ia belum dimuktamadkan sehingga EC menjalankan semakan ICPT. Pengguna dengan bil kurang daripada RM77 sebulan atau dengan penggunaan bulanan kurang daripada 300 kWj mungkin dikecualikan daripada surcaj.

 

Keseluruhan 70% daripada 7.9 juta pengguna domestik TNB atau kira-kira lima juta isi rumah tidak mungkin akan terkesan dengan kenaikan harga ini. Ini bermakna kadar peningkatan itu dijangka menjejaskan kira-kira 30% isi rumah domestik. Kenaikan harga bahan api juga telah menjejaskan kawasan lain di negara ini dengan syarikat penerbangan mengenakan surcaj bahan api untuk tiket penerbangan bagi mengimbangi kos.

 

Sumber: technave