Bayi Meninggal Dunia, Keluarga Tuntut Siasatan Dakwa Kecuaian Kaki Tangan Hospital



Seorang ahli keluarga bertindak meviralkan kejadian yang berlaku terhadap bayi adiknya yang meninggal dunia semasa bersalin di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah (Hospital Likas).

.

Dakwa beliau lagi, tindakannya mendedahkan kejadian ini semata mahukan keadilan untuk adik beliau akibat kecuaian pihak hospital.“Hari ini terjadi kepada keluarga kami,besok mungkin terjadi kepada ahli keluarga anda atau orang sekeliling anda.” tulis beliau dalam status yang kini dikongsi lebih 2800 pengguna FB.

.

Kronologi (Sumber FB Vivian Viv)

.

“Hancur sehancurnya hati kami!! Kerana kecuaian hospital, kami kehilangan buah hati kami. Adik kami sudah overdue, kamu just boleh bagi ubat dan minta tahan contraction, kononnya normal lah anak pertama. 14 JAM dia tahan contraction!!! lepas adik kami tak tahan, kamu baru bagi ubat dan biar dia tertidur lepas makan ubat. Then adik kami tahan sakit lagi, baru hospital monitor lepastu baby punya jantung jadi weak. SEBELUM itu Baby active sangat, tiada masalah pun. Then Emergency c-zer, kamu operate adik kami, Bila dia sedar. What happen after tu??? baby dia sudah meninggal”

.

“Adik kami bersalin tanpa 1 ahli keluarga pun tau! Hospital apa boleh cuai macam ini! Kononnya kamu call nombor suami dia sampai 6x tapi kamu ada akal kan boleh ambil handphone adik saya dan call any family members??? BUT NO. Kamu boleh minta adik kami sign untuk operate tapi tak boleh fikir benda macam tu!! Menjawab lah kamu dengan Tuhan nanti!! Lepas baby tiada pun Hospital langsung tidak update family!!! Adik kami jadi mangsa keadaan!!! Bila sudah jadi macam ni baru mau letak adik kami pergi first class untuk jagaan!!!"

.

"BULLSHIT! Kamu main sama nyawa. Kami Redha ini takdir Allah tapi hospital sepatutnya bertanggungjawab tapi kamu cuai, kamu sebab kami hilang NUR ALISYAH!!! HOSPITAL LIKAS, KK SABAH!!!"

 

Sumber: https://www.facebook.com/photo/?fbid=5225704597465854pll