Pengeluaran RM10,000 One-Off Akaun 1 KWSP

PELUANG KERJAYA
267

 

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak telah menyeru pihak kerajaan agar menaikkan had pengeluaran maksimum wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) menerusi i-Citra kepada RM10,000 sebagai skim pengeluaran khas terakhir.

 

Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak berkata, perkara itu adalah amat dituntut oleh majoriti rakyat Malaysia pada ketika ini berikutan terkesan dengan pandemik Covid-19 yang telah melanda negara kita.

 

 

“Semasa krisis Covid mula melanda, saya pernah cadangkan kepada kerajaan agar benarkan pencarum keluarkan duit dari akaun 2 KWSP sebagai salah satu usaha membantu rakyat dan merancakkan ekonomi tempatan semasa Covid. Masa itu, kerajaan telah sambut baik cadangan saya dan melaksanakannya sebagai program i-Lestari dalam pakej Prihatin.”

 

Pengeluaran RM10,000 Akaun 1 KWSP

“Saya mendapati ramai rakyat yang bersuara dan mendesak perkara ini. Sebenarnya mereka mempunyai tunggakan yang perlu dijelaskan atau berniat mengumpul modal bagi memulakan perniagaan kecil mereka.

 

“Justeru itu, saya amat berharap had maksimum i-Citra dinaikkan kepada RM10,000 sebagai skim pengeluaran khas terakhir kerana ini amat dituntut oleh rakyat,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan (Bajet) 2022 di Dewan Rakyat di sini pada Isnin.

 

 

 

Najib yang juga bekas Perdana Menteri berkata, kelantangan beliau dalam memperjuangkan isu berkenaan bukan berniat untuk menarik populariti semata-mata, sebaliknya atas dasar memahami kesusahan yang dialami rakyat ketika ini.

 

“Sesungguhnya ini bukan yang disifatkan sebagai langkah populis tetapi berpunca daripada keperluan mendesak rakyat,” jelas beliau.

 

 

 

Pada Jumaat lalu, Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz ketika membentangkan Bajet 2022 tidak memasukkan pengeluaran simpanan KWSP i-Citra sebanyak RM10,000 secara one-off dalam belanjawan berkenaan.


Sumber : Onviral

Post a Comment

267Comments

  1. Saya setuju dgn cadangan itu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy setuju, sy ibu tunggal 3 ank, start pkp1 sy kena benti keje, sampai sekarang x dpt2 keje, meniaga pun dh kena tutup, x boleh cover, mintak bantuan perkeso pun di tolak, sbb kita setuju benti sendiri, parah

      Delete
    2. Sy pun setuju sgt² cadangan itu

      Delete
    3. Setuju..semua barang naik..baru nak mula langkah baru selepas pkp..kita yang susah semua setuju one off 10k..yang tidak setuju dan banyak alasan hanya orang2 kaya pentingkan diri..tidak perlu nak fikir miskin di hari tu..kerana mati tidak pilih usia..

      Delete
    4. Rakyat yang susah memang semua setuju dengan cadangan Najib itu..

      Delete
    5. terbaik Bosku...harap kerajaan baru ini boleh menolong rakyat kurangkan beban....

      Delete
    6. Setuju sangat2,sebab nak bayar hutang yang tertunggak πŸ™

      Delete
    7. Sy pun setuju trus kn dato seri

      Delete
    8. Sangat bersetuju dengan keadaan dengan kenaikan harga

      Delete
    9. Kerajaan tahan duit hasil titik peluh kami pa kes?bagi 5 sebab munasabah

      Delete
    10. Saya sokong & setuju usulan tersebit. Kos hidup semakin naik. Lagipun itu sah2 duit kami sendiri. Hak kami utk menuntut.

      Delete
    11. Saya sangat bersetu sebab saya tidak mempunyai pekerjaan dan OKU selepas mengalami kemalangan dan hilang sumber pendapatan.

      Delete
    12. sy sgt2 setujuπŸ˜ŠπŸ‘

      Delete
    13. Sy setuju sangat sy okay duit Kita juga

      Delete
    14. Ada masalah ke nak luluskan?.. duit sendiri pun kan.. bukannya menagih duit kerajaan pun.. utk individu yg mencarum gak kan.. masa gawat camni la patutnya kite dapat gunakan sebaik mungkin.. daripada kita mengemis kat tepi jalan.. padahal kita ada simpanan kat KWSP.

      Delete
    15. Saya sangat berharap sebab saya kehilangan kerja Dan banyak tunggakan hendak dibayar.

      Delete
  2. Saya sgt2 setujuh..cadangan itu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sokong sangat dengan sekarang 2021 barang dapur yg asas kita beli tak sampai 300 untuk makan 6 org anak sekarang dah hampir 400 untuk brg basic je sebulan tu pun catu2, kalau masuk 2022 mmg barang akan naik lagi, pening nak fikir. Orang atasan/kayangan tak rasa mcm mana jadi rakyat marhain. Meniaga kecil- kecilan pun jenuh nak maintain harga sbb brg mentah dah mahal.

      Delete
    2. Amat setuju dgn cadangan kwsp 10k one off..kami memerlukan dana utk mulakan hidup baru kami..

      Delete
    3. Saya pun amat setuju dgn pengeluaran on off rm10k ini.. Sekurang2nya dapatlah sedikit modal untuk memulakan perniagaan kecil-kecilan sebagai salah satu usaha untuk mencari pendapatan untuk seisi keluarga.mengharap sgt2 jika kerajaan dapat pertimbangkan demi membantu rakyat

      Delete
    4. Kenapa kerajaan susah sangat nk bg duit rakyat..sy kadang2 pelik juge pikir kn bende hal yg macam ni..kn..lebih baik laa bg je duit kwsp rakyat tu 10k..org2 kerajaan xpe la gj puluh2 ribu..tenang je hati..rakyat tgh menderite sekarang ni...dah la barang naik harge Allahu..sy harap pertimbang kn la kerajaan lulus je 10k one off...Aamiin ..

      Delete
  3. Saya bersetuju cadangan ini bagi membantu rakyat.

    ReplyDelete
  4. Cuba hidup sebulan ada 2k je,itu ini nak byar,simpanan x ada,try la dato

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.harga barang naik..anak kena makan..sepatutnya harga barang kena turun. Langsung tak fikir pasal keadaan rakyat.

      Delete
    2. Saya setuju dengan cadangan tersebut.. one off kwsp yang terakhir dapat membantu rakyat jelata untuk membayar tunggakkan Dan sebagainya...

      Delete
  5. Setuju sangat sebab 10k withdrawal kwsp amat penting bagi rakyat Malaysia . Harap pihak kerajaan mempercepatkan cadangan yg last ni.

    ReplyDelete
  6. Setuju dengan cadangan ini ..boleh membantu meringankan beban rakyat

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum bukan kita nak keluarkan sangat tapi kita terpaksa kerana hutang sewa rumah tak selesai dan saya akan dihalau keluar mcm mna sy dgn anak nak duduk mna lg

    ReplyDelete
  8. Setuju sgt 10k or 5k on off.bantuan dpt setengah jln.fasa 2gagal.so jgn cite byk lah kwsp

    ReplyDelete
  9. Apa yg dikatakan oleh DSNR itu benar Dan memang rakyat sgt2 memerlukan,rakyat xkan meminta utk pengeluaran 10k kwsp tanpa sebab,tolong rakyat wahai kerajaan 10k untuk kali terakhir Dan Saya yakin rakyat sgt2 berterima kasih diatas keprihatinan kerajaan

    ReplyDelete
  10. Sgt2 setuju sy dengan gaji bersih sbln 1200-1300 sbln mana cukup nk sattle hutang2 yg tertunggak 2 pun bergantung pada ot banyak ot dptlah lebih ckit x ada ot nk harapkan ape lgi dgn ank 6 org ada keperluan yg nk dibeli setiap bulan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf encik, nak tau, macam mana encik boleh survive anak 6 dgn gaji 1.3k itu ya?

      Delete
    2. Setuju sangat2, terbaik bossku

      Delete
    3. Saya pun setuju saya ibu tungal 2 anak gaji rendah hutang kena bayar tolong bagi kita keluarkann 10k supaya kita boleh settle maaalah hutang Dan hidup dlm keadaan Tak stress ...

      Delete
  11. Setuju sangat pengeluaran 10K one off.
    Ramai yang susah lagi² dngn hutang² yang tertunggak. Dengan pengeluaran 10k one off akan meringankan beban rakyat. Semoga dipercepatkan. Sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  12. Setuju sangat one off RM10k KWSP. Bagilah kami peluang untuk bayar bil dan sewa yang tertunggak serta buat modal niaga untuk kelangsungan hidup.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya sokong sgt lah…. Saya tak kerja dah… sakit urat belakang … wak kijo ringan2 je buat Lalamove… itu pun sehari dpt 70 and 100… tolak minyak and toll dpt rm 50… itu pun kalau dpt tiap2 hari… !! kadang2 3..4 hari buat pastu tak larak doh… saya harap dpt lah wak keluar duit kwsp one offf 10K last ni… sebelum saya mati… saya nak rasa sikit…

      Delete
  13. Btul2 sgt2 perlu tu 10 k one off skrg blm dpt kerja baru lgi ni,,,, tu ja harapan kami tlg2 bgi tu scpt yg mungkin tqvm god blessed us all

    ReplyDelete
  14. Jgn lah risau hri tua nanti bab blm tau lgi kita dpt sampai umur 55 or 60 kah x bab esok lusa blm tau apa akan terjadi amen

    ReplyDelete
  15. Setuju sgt2 cadangan bossku. Syabas dan terimakasih kpd Dato Sri Najib Tun Abd Razak.

    ReplyDelete
  16. Ya, saya amat memerlukannya untuk ubah keluarga saya yang tengah susah semenjak pandemik covid19.. Diharap kerajaan dapat mempertimbangkannya lalu meluluskannya buat kali yang terakhir..

    ReplyDelete
  17. Harapan setinggi gunung cadangan ini terlaksana

    ReplyDelete
  18. On jer 10k tu.. Lagipun itu wang kami yg korang laburkan.. Ambil lh faedahnya kami tk kisah.. InsyaAllah bila kerajaan membantu rakyat.. Allah akan limpah luah kan lagi rezeki negara Malaysia ini.. Kami semua teruja dpt awal Januari 2022 ini.. Jgn lh menghampa kan kami.. InsyaAllah.. Allah akan membantu kerajaan yg membantu rakyatnya.. Sebalik jika kerajaan aniaya rakyatnya.. Akan dtg lh utusan² Alllah untuk menghancurkan korang nanti.. Mudah mudahan jgn lh.. Semoga kita semua rakyat malaysia senantiasa sukses di mata Allah dan Rasulnya.. Aminn..

    Tak lupa.. Terima kasih DSNR kerana sudi memperjuangkan perkara ini.. Allah sahaja lh yg dpt membalas kebaikan DSNR..

    ON JANGAN × ON = 10K
    #kitajagakita
    #sharing^caring
    #10kmestion

    ReplyDelete
  19. Pls wei.. semua orng setuju.. pls.. bulan 1 ke atau bulan disember ini keluarkan rm 10000.. pls

    ReplyDelete
  20. Setuju...please consider we are in desperate situation struggling in financially.

    ReplyDelete
  21. Setuju sangat dgn 10k tu..
    Tapi alangkah baiknya dijadikan 15k atau 20k barulah lepas segala hutang kereta rumah dan sebagainya.
    Harap harap jadi lah ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alasan simpanan Hari tua tu dah x sesuai..semntara nk tgu tua Pon skrgni Kita dah Makin sesak..

      Delete
    2. Sy sokongπŸ‘sgt memerlukan modal utk perbaiki ekonomi keluarga..

      Delete
    3. saya memang setuju saesangat pengeluaran Rm10.000 itu duit masa ni perlu digunakan waktu skrg kita tongah susah dan soosah terok ni boh time ni lah nok guna ini yg dapat Membantu diri sendiri dan Keluarga jgk harapkan Duit Kerajaan Laporlah Jawaaabnya..

      Delete
  22. Setuju sgt2..keadaan Makin terok skrg

    ReplyDelete
  23. Saya setuju dan harap kerajaan dapat membantu rakyat yang sedang bersusah payah untuk menanggung kehidupan buat masa ini.

    ReplyDelete
  24. Setuju sangat2..amat memerlukan buat masa ini.. 😒

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum... Terimakasih niat baik najib.. aku pun stuju..sbb rakyat minta duit titik pluh sndiri bkn bantuan... klu dulu xajar kuar duit kwsp,kita takkn mintak kuar utk kali terakhir.. zafrul,kasi sing last pnya.. nanti awk dgn najib dpt doa baik2 dari bjuta org.. ini pluang utk sham akhirt.. maaf bahasa aku...

    ReplyDelete
  26. kami amat perlukan 10k one off pls

    ReplyDelete
  27. Terbaik bosssku saya sangat sangat setuju dan berharap kerajaan dapat mempertimbang kanta.

    ReplyDelete
  28. Saya setuju lagi pun duit kita bukan duit GOV hak kita sebagai pencarum..

    ReplyDelete
  29. Setuju sangat boleh selesaikan apa2 yg tertunggak..

    ReplyDelete
  30. Ya setuju...harap ada pengumuman yang terbaik daripada MOF πŸ™ Mahu selesaikan hutang2 yang tertunggak dan selainnya..tq

    ReplyDelete
  31. Bagi sikit2 x jd kn apa pd kami rakyat....kami rakyat banyk berhutang dan byk tunggakan...kami mahukan pengeluaran one off supaya dpt menyelesaikan hutang2 oleh itu maka kami rakyat amat menuntut pengeluaran one off....tp kerajaan x faham kerajaan bg pd rakyat secubit2 last2 x dpt selesaikn masaalah kami duet jd hangus mcm tu je seribu sebuln hutang kami ttp x bergerak.....kami rakyat mahukan one off pengeluaran TOLONG la FAHAM keadaan kami kt bawah ni.....jd kerajaan prihatinpandang kami rakyat ni tngk dengan mate kepale sndiri mcm mne ssh nye kami rakyat kt sini...jngn hanya dengar kate org kaba dr org turun tngk bilang satu2 bru pihak kerajaan dpt tahu betape tetekan nye kami rakyat golongan miskin kt bwh ni pandang semua jngn pndang satu kampung saje kerajaan kene guna mata pndang rakyat satu Malaysia bkn pndang hanye satu kampung......pikir la korang kerajaan x ddk tmpt kami rakyat akal taruk mane x tau mata simpan laci agak nya ....!!!!

    ReplyDelete
  32. sy setuju..smasa covid byk sya meminjam dgn syarikat2 meminjam..tlg lh fhm kita hanya nk duit kita sje...

    ReplyDelete
  33. Saya setuju
    Amat menghargai

    ReplyDelete
  34. Lock down buat bisnes saya jatuh merudum, pengeluaran KWSP 10k amat saya harapkan UTK saya naikkan balik perniagaan saya..😭

    ReplyDelete
  35. Saya setuju.
    Saya sangat2 memerlukan..
    Saya memohon agar diluluskan secepat mungkin...

    ReplyDelete
  36. Wahai pihak kerajasn,tolong buka la mata hati kamu untuk kami sebagai rakyat yg sngt perlu pengaluaran 10 k itu...

    ReplyDelete
  37. Amat amat setuju,sebagai kerajaan yg menitik berat masalah rakyat tolong dengar suara Kami,Kami rakyat susah byk meminjam atas sebab krisis p3ndamik yg telah melanda sejak 2019,Bantu la Kami utk pengeluaran one off kwsp utk yg terakhir.amat² mghargai

    ReplyDelete
  38. Semoga Allah makbulkan permintaan rakyat, rakyat begitu tertekan dengan kadar kenaikan harga barang yg terlalu drastik, rakyat cuma menuntut kerajaan utk meringankan beban yg ditanggung oleh rakyat dengan cara mengeluarkan duit simpanan KWSP kami sendiri, dan bukan rakyat meminta sepenuhnye bantuan dari kerajaan. Kenapa kerajaan masih x nampak kes kematian akibat membunuh diri semakin tinggi akibat dari kemelut kesempitan hidup yang ditanggung oleh rakyat? Adakah kerajaan berpuas hati jika lebih ramai lagi yang mati membunuh diri? Fikirkan lah.

    ReplyDelete
  39. 100% setuju...lebih2 lg org mcm sy ni...berniaga pasar mlm. Pasar malam pun baru beroperasi di kelantan...musim tengkujuh pula skrg.

    ReplyDelete
  40. Sy amat setuju 100% akn perkara ini,mmg sy amat memerlukan pengeluaran one-off ini, sgt2 sy hargai🀲🀲😭

    ReplyDelete
  41. Saya pun setuju dgn pengeluaran kwsp 10k one off tu sbb suami dh tak dpt bekerja lagi sejak kena serangan jantung sethun yg lps dan saya sendiri pun ada mslh kesihatan iaitu mslh tulang belakang sjk 6 thun sampai la skrg..so skrg saya dan suami hanya bekerja sendiri di rmh..suami repair kereta di rmh..dan saya sendiri berniaga kuih muih di rmh..pendapatan kmi berdua tidak menentu dan kmi perlu membyr keperluan dirmh ..saya berhrp pengeluaran 10k itu cpt2 keluar supaya dpt menglangsaikan hutang2 yg tertunggak sudah beberapa bln ini..

    ReplyDelete
  42. Mohon pertimbangkan.
    Ramai sangat yg memerlukan wang smpai depression. Hutang sana-sini nk kena byr sbb dh tertunggak tp pendapatan dah tiada sebab terpaksa berhenti majikan dah tak mampu byr.

    Tolong pertimbangkan ye.
    Lagipun tu duit kami. Silap2 belum umur pencen kami dah mati dulu sbb susah hati mengenang masalah kewangan sekarang.

    ReplyDelete
  43. Aku setuju dgn pandangan NAJIB tu
    Rakyat yg kerja sendiri Dan yg diberhentikan kerja, perlukan duit yg SELEPUK utk bayar hutang tertunggak atau buat modal perniagaan kecil2lan....kalau kita nk pinjam mara,tekun atau mana2 cawangan pinjaman, mereka pun nak lihat kita dah niaga atau belum.

    Jadi pada akaun KELUARAN rm10k memang seharusnya dilaksanakan kepada yang mahu.

    Selepas itu terpulang pada pengeluar, nk melabur, atau berjudi dgn duit itu, masing2 ada akal.

    ReplyDelete
  44. Untuk memulakan peniagaan baru.kami perlukan modal.kalau dok bagi sebulan 1k..bilanya kami nk mula.dok mkn lgutu ja.adoiiπŸ˜…bg laaa 10k seketoi naaa

    ReplyDelete
  45. Setuju sengat,,harga barang naik dato

    ReplyDelete
  46. Setuju sgt2..10k one-off akaun 1 KWSP..semoga dipermudahkan..hidup baru..di tahun baru..

    ReplyDelete
  47. sgt setuju,org yg madih ada keja gaji besar blh la ckp..yg xde keja yg gaji 2k jer yg masa pkp xleh g keja ot xde gaji kena potong ,ingat senang ke nk byr itu ini..hat nu tertonggak hat tertonggak...cuba la tgk dgn gaji 2k sebln blh ka tak......betul la tu pak jib cko cuba bg off 10k ..baru la blh nk byr itu ini...ini bg 5k pn 5x ..apa nk buat....

    ReplyDelete
  48. tunaikan janji² PM sblm ini brkaitan withdraw one off epf 10k.Kami rakyat amat memerlukannya utk settle hutang piutang n sbg budget tmbahan utk biz dan simpanan.

    ReplyDelete
  49. Kenapa perlu dimasukan bajet simpanan peribadi duit pencarum...adakah kerajaan sendiri memerlukan duit ini utk menampung gaji menteri2 yg berpuluh ribu nie...

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. Mohon menteri kewangan dpt merealisasikan permintaan rakyat yg benar2 memerlukan one off 10k bagi meringankan bebanan rakyat dlm tempoh 2 tahun menghadapi pandemic yg amat2 terkesan dari smua faktor. Smoga Allah makbulkan permintaan kami smua ..Aamin

    ReplyDelete
  52. Di mana ada bantuan instant sebegini !? Atau apply kan "pekerjaan" instant bagi yg memerlukan.

    ReplyDelete
  53. Saya sgat setuju 10k one off... utk memulakan perjalanan kehidupan yang baru selepas pkp nie... harap akan ade tindakan menteri utk melepaskan 10k one off... lagi pn itukan duit rakyat.

    ReplyDelete
  54. Keto dah kono tarik, blik Dr Selangor duk kampung motong gotah 1 ekar dapek sebulan 600 kadang kurang klu hujan langsung 300 jo dapek.. Penyudah eh keto rm470 sebulan kono tarik... Anak nak masuk duo ha.. Cadang eh kok dapek 10k langsam tu nk boli keto second cash jo.. Untuk kemudahan bawa anak sakit...... Ko... Mak sakit ko... Memudahkan sikit la... Last pengeluaran kwsp ni pun jadi la 10k....skang baru kojo ladang sawit, dah nasib tak baik jatuh motor plak kaki retak... Dah sebulan terlantar kek umah... Harap dapek la kwsp ni ha..... Ya ampun...

    ReplyDelete
  55. Saya pon bersetuju..Kerana..Hutang sya pon bertambah..Tak mengcukupi dgan icitra dan isinar dan i lestari..Lagi sya yg berkerja sendiri..Takda pendapatan tetap

    ReplyDelete
  56. Setuju sangat2.. memahami kesusahan rakyat sekarang. Banyak hutang yang tertunggak.

    ReplyDelete
  57. Mohon sgt diluluskan permohonan pengeluaran rm10k tu..sbb banyak lagi yg perlu dijelaskan..

    ReplyDelete
  58. Sy setuju sesangat...... epf 10k one off ni.

    Utk kurangkn beban byrn bulanan yg dibantu cuma beri moratorium bank, bertambah beban bulanan akan dtg dgn kenaikan interest. Golongan M40 makin tertekan.

    Sy, mak sy bekas pesakit covid. Byk mknn kesihatan / ubat yg perlu dibeli utk repair tubuh badan ni. Duit sgt penting utk kami buat masa ni utk terus sihat dalam beribadah.

    Duit epf ada pun utk hari tua yg tak pasti tibanya tua. Niat epf tu baik, simpan hari tua tp sy mohon sgt2 niat tu diubah mengikut keadaan semasa. Pengeluaran epf akaun 1 secara one off, perlu dibuat.

    Jgn tgk brp ramai yg kurang wang dlm epf, tgk jugak brp ramai yg memerlukannya.

    Duit ada, tp waktu terkesan hanya dpt tgk angka je.

    Bantu kami dgn duit kami sendiri........

    ReplyDelete
  59. Setuju sesangat..10k one off.. Dpt lebih lagi bagus.. Mintak gov luluskan secepat mungkin..kami cuma mahu hak kami.. Duit kami.. Hari tua lain kali boleh cerita..Masalah yer.. 'SEKARANG'.. Sekian.. Terima kasih

    ReplyDelete
  60. Btol sy skong jga.sbb kwsp pn duit kami sndri.tlong lh bg pngeluran 10k.sbb kami sgt trdesak.

    ReplyDelete
  61. mcm2 bantuan kerajaan umum kan,tapi hanya untuk peniaga yg lengkap,bagai mana pula peniaga kecil,kebanyakan rakyat menampung hidup dengan berniaga kecil kecilan,setelah beberapa kali lockdown bnyk yg gulung tikar,ada juga yg terpaksa terbeban dengan hutang,nak berniaga balik modal pula tiada,nak mohon bantuan yg dicanangkan tu mcm bermimpi di siang hari..ni kot yg dinamakan keluaga malaysia..bila mohon pengeluaran rm10k punya ssh padahal duit sendiri..bangun dari tidur la pak menteri..rakyat tengah susah..

    ReplyDelete
  62. Saya juga bersetuju cadangan ni diteruskan....mintak bantuan kerajaan tak LAYAK Sebb masih berkerja,anak nk masuk sekolah takyah beli barang Ker?takyah bayar yuran Ker?takyah bayar hutang Ker??fikirlah wahai kerajaan jangan pandang kesenangan orang masih bekerja tapi fikirkn tanggungan yg dia bebani...

    ReplyDelete
  63. Setuju sangat dengan cadangan tersebut. Terima kasih boss ku sebab perihatin dengan nasib rakyat yang menderita. Kerajaan sekarang sepatut nya lebih mengambil tahu kesusahan rakyat yang terkesan semasa pendemik Covid 19 ini. Jangan penting kan keselesaan sendiri sahaja dan jangan lupa kerusi tu hak rakyat.

    ReplyDelete
  64. Sy sngat2 tak setuju mlah trasa sakit hati kalau cadangan itu tak dbuat..start pkp dlu..hbis kucar kacir hidup ni..smber pndapatan hilang..hutang mkin brtambah..hrap2 dpt la..bleh rikngankn beban yg dh tak tertnggung ni..

    ReplyDelete
  65. Terbaik Bo's ku πŸ™πŸ™πŸ™

    ReplyDelete
  66. Kalau tidak diluluskan 10k ,, sy mohon rakyat hukum kerajaan yg tk pikir pasal kesusahan rakyat ni di PRU 15 nanti kasi ajar sikit kerajaan yg MCM ni

    ReplyDelete
  67. Saya setuju keluaran one off untuk kali . Pandemic covid effect .

    ReplyDelete
  68. Saya setuju pengeluaran Rm10000 secara one off , sebabnya untuk modal memulakan perniagaan sebagai pendapatan sampingan kerana situasi sekarang yang tak menentu dan tanpa perlu risau bayaran balik sekiranya perniagaan agak lembab...

    ReplyDelete
  69. Setuju..tak sempat tua kot, dengan wabak,bencana dan kegilaan akhir zaman ni..bagilah duit kami utk teruskan hidup yg X lama lagi ni..

    ReplyDelete
  70. Amat setuju,byk yg akan selesai jika di benarkan.hak kami,

    ReplyDelete
  71. Setuju sangat... Amat memerlukan untuk meneruskan kehidupan berkeluarga...

    ReplyDelete
  72. Setuju juga dikeluarkan on off RM10,000 kerana semasa bermula PKP satu saya disuruh berhenti kerja. Nak claim SOCSO pun x dpt. Gelang rantai dok dipajak. Tak taulah Mcm mana nak ambik balik. Hutang Keta, moto, sewa rumah tiap bulan nak kena bayar. Suami jer yg kerja sekarang nie.

    ReplyDelete
  73. Harap dapat KWSP boleh kluar lagi 1off lama dh tak kerja simpanan dh kurang banyak bil2 kena bayar dan cukai tanah n pintu lagi nak menghadap hujung tahun ni barang semua harga naik..

    ReplyDelete
  74. Salam...saya cukup bersetuju...untuk kerajaan baru,tlg luluskan 10k KWSP ni..rakyat terlalu susah sgt skrg...mana tau pilihanraya akan dtg rakyat akan terus sokong kerajaan yg sudi Ngan ikhlas tlg rakyat..tq

    ReplyDelete
  75. Saya bersetuju dgn cadangan ini pd Kerajaan Baru krn terdesak amat memerlukan

    ReplyDelete
  76. Setuju100% bossku... bkpe yg susah sngat nk lulus bkn mintak duit gaji dia org pun... nk mintak ambil duit sendiri pun susah ke...

    ReplyDelete
  77. SETUJU BoSSKU!!.. Cruman ada baki lagi OK laa.. Wjudkn smula skim Anuity BoSSKU..

    ReplyDelete
  78. Oiii menteri kewangan cepat sikit bagi duit org

    ReplyDelete
  79. Sy punya dalam akaun pun..tggl 10.500...tak dapat keluar 10.000 pun tak apa lah...5k pun cukup...sebab saya ada hutang ah long..saya harap Dato'..tolong rakyat seperti sy...

    ReplyDelete
  80. Saya perluk duit saya untuk sambung rumah saya yang tak siap² lagi..dan bnyak lagi ynag mu d perluk kn..

    ReplyDelete
  81. sy pon stuju.. sy bru diberhentikan kerja... hrap2 kerajaan boleh pertimbangkan..

    ReplyDelete
  82. Saya pun setuju... Ia akan membantu single moms and those berpendapatan rendah

    ReplyDelete
  83. Harap2 dapat lh 10k...10k itu amt brguna untk membayar tungakan yg rakyat hadapi..

    ReplyDelete
  84. Setuju sgt2 epf akaun 1, one off ni.

    Budget 2022, bantuan kpd yg terkesan tapi belum pasti memerlukan.

    Cer, dengar dan lihat betul2 secara realiti bukan sekadar sudut alam maya dlm system je. Nnti jadi budget perasan sendiri je.

    Kami nak bantuan drp hak kami je. Tak mintak pun yg mmng dlm budget tiada sebur/tulis utk kami.

    Jawab di hadapan Allah swt, nnti. Berhati2 menteri2ku........

    ReplyDelete
  85. saya setuju..itu duit saya...sila kasi laahhh..hasil titik peluh kami bekerja selama ini..bukan xmasuk balik caruman tu setiap bulan kami bekerja.

    ReplyDelete
  86. Setuju . . Lebih pun takper

    ReplyDelete
  87. Setujuuuuuuuuuuuu...kerajaan BN xtau Ka Barang Naikkkk skrg

    ReplyDelete
  88. Saya setuju. Yg x setuju, konpem yg byk duit atau ada simpanan dgn duit selit. Kalau bersungguh, limit kn, simpanan rm100k ke atas boleh buat pengeluaran. Yg bwh rm100k, utk berniaga kena laa diluluskn segera. Dari buat pinjaman, baik guna duit ni.
    Jgn lak ada niat nk bantu syarikat pinjaman, melampau tu.

    ReplyDelete
  89. saya stuju... sy dh brumah tngga,suami tk bolh krja krana ksihtan trjejas,sy krja gaji 1100 epf,scso,zakat, dll kurng 900. duduk rumah sewa lg mcm2 nk kna tnggung,
    mmng bnyk bntuan krjaan buat,tp stu pun tk lulus hnya bpr n bkc je,tu glngn B40 . semoga d prmudhkn lh dngn kwsp 10k ni

    ReplyDelete
  90. Mantap bosku,setuju sangat,dpt membantu rakyat yg dlm kesusahan...

    ReplyDelete
  91. Kami amat2 memerlukan one off 10k
    Ya Allah engkau lembut kn hati PM/menteri kewangan/ceo kwsp 🀲🏻 dn meluluskan hasrat kami smua,byk sngt hal yg harus kami smua kena selesaikan n tq so much datuk seri Najib

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yerk Sy sokong sgt sgt pengeluaran kwsp one off 10k. Mmg memerlukan sgt sbb kami perlu bayar bnyk bnda. Sekurang kurang Nye dpt cover modal meniaga. Mohon GPK pun x Lulus. Alasan di beri tak munasabah. Jadi biar kami keluar kwsp sekurang kurang itu duit kami. Nak tggu tua pun lom ajal tu x kira usia. Merasa atau tak kwsp pd hari tua tu belakang citer. Skrg mikir nak hadap hari hari mendtg nie. Mohon sgt di luluskan pengeluaran 10k tu.

      Delete
  92. bagi la.. keluar duit tu.. tak larat nak angkat call dari bank dh ni... suruh bayar... adoi... klu bolsh keluar ni... nak settle semua terus... tak mau dok pening kepala dh.. tolong la.. wahai kerajaan malaysia yang baik hati..

    ReplyDelete
  93. Tolong benarkan rm10k dikeluarkan Dari akaun 1 kwsp.. kami amat2 memerlukan... Dengan kenaikkan kos Sara hidup inshaAllah ianya dapat membantu kami dlm pengeluaran ini..

    ReplyDelete
  94. Kamu pemimpin, kaya. Makan pun tak habis. Lagi nak kata jangan cemburu dengan.orang kaya. Dari PH ke PN, tiada perubahan untuk mengekang kenaikan harga barang barang . Ada bukan tak ada tetapi usaha sangat sedikit , selow dan lembap. Samgat incompetent sehingga rakyat jelata susah dan sengsara. Kita dah banyak bersabar. Dah berapa kali dah tukar PM dalam masa kini? Semua membazirkan masa rakyat.
    Tolong lah berikan persetujuan. Tolong lah kasihani kami rakyat yang terperangkap. Apa nak beri makan kepada anak-anak kami? Sangat frust dan sangat stress. Tolong lah.

    ReplyDelete
  95. sy setuju,dgn terpaksa berhenti kerja dlm pkp,nak lunaskan hutang,masih menunggu kerja baru..

    ReplyDelete
  96. Saya sokong dan saya juga terkesan... demi menanggung isteri dan anak-anak, memandangkan hanya saya seorang yang bekerja..

    ReplyDelete
  97. Saya I-Citra di naik kan kepada Rm10,000 secara One-Off kerana masih ramai yg terjejas waktu ini..Dan di saran kan,pengeluaran wang simpanan KWSP di keluar kan akaun 1 tanpa sebarang syarat..Harap menteri kewangan dapat memahami rintihan rakyat yg memerlukan..

    ReplyDelete
  98. Setuju sangat2, Harap2 dapat klurkn 10k...10k itu amt brguna untk membayar tungakan yg rakyat hadapi..

    ReplyDelete
  99. Setuju, sbb nk buat modal niaga n setelkn hutang tertunggak

    ReplyDelete
  100. Ye, sokong jugak..tunggu umur 55-55tahun tak tahu tak pasti.sempat ke tidak..tapi sekarang tgh memerlukan, sejak PKP tak bekerja.. duit KWSP yg ada tu pun duit Kita sendiri, kenapa nak sekat ?

    ReplyDelete
  101. Sokong sgt2..duit kwsp tu duit hasil titik peluh individu ..bukannya duit bantuan..Semua perlukan duit.Sebab apa nk sekat pengeluaran duit kwsp tu.

    ReplyDelete
  102. Saya juga sangat setuju dengan cadangan DSNR dan semoga kerajaan dapat memberi kelulusan sesuai dengan konsep Keluarga Malaysia - memenuhi keperluan kepada rakyatπŸ‘πŸ‘πŸ™πŸ™

    ReplyDelete
  103. Saye setuju,berhrap kerajaN memberi kelulusn....rakyat perlu duit untuk menjlskan hutng2 yng tertnggak

    ReplyDelete
  104. Saya sokong pengeluaran one off 10 k diluluskan serta merta sebab rakyat tengah parah ekoran pendamik ini. Harap kerajaan faham atas penderitaan rakyat yg terkesan

    ReplyDelete
  105. Saya setuju sgt2 ...Saya perlu Kan modal untuk mulakan niaga ... Dan jelas Kan hutang yg tertunggak ...

    ReplyDelete
  106. Kerajaan telah berikan mcm mcm bantuan yg nilai sampai berbilion bilion tapi satu sen saya tak rasa.Yang saya rasa hanyalah duit EPF...itupun duit rakyat sendiri dan saya harap kerajaan fikirkan kesusahan rakyat yg satu sen tak dpt bantuan ...LULUSKAN lah pasai rakyat memang MEMERLUKAN

    ReplyDelete
  107. luluskan lah permintaan rakyat...

    ReplyDelete
  108. Saya setuju pengeluaran KWSP

    ReplyDelete
  109. Kerajaan perlu luluskan pengeluaran Rm10k ni. Byk M40 yg dah tiada sumber pendapatan buat masa ini sedangkan simpanan Kwsp masih ada byk. Pertimbangan perlu berdasarkan baki simpanan Kwsp setiap pencarum

    ReplyDelete
  110. Setuju...dgarlah suara rakyat, yg menanggung pn rakyat

    ReplyDelete
  111. Asalamualaikum saya Jeffry Abd Talip memohon agar pengeluaran i-citra rm 10,000 one-offdapat ditunaikan. Dalam keadaan pada kini ekonomi belum stabil sepenuhnya dengan itu keperluan asas amatlah penting. Saya adalah seorang bapa tunggal menyara tiga anak yang masih bersekolah dan mempunyai rumah tanah dan tidak mempunyai pekerjaan tetap. Dengan pendapatan rm 600 - 800 sebulan. Harga barang-barang keperluan pula sudah naik. Ini bukan zaman 80 - 90an. Wang dalam KWSP duit keringat saya ingatlah pada kami yang miskin ini.

    ReplyDelete
  112. KWSP Keluar Wang Sendiri Punya harap permudahkan.

    ReplyDelete
  113. Setuju 100% mengadakan skim pengeluaran khas terakhir kwsp RM10ribu kerana dengan pelbagai keadaan mendesak sekarang ini

    ReplyDelete
  114. Setuju sgt klau bleh keluar duit tu...kerajaan kn bleh tengok jumlah caruman dn pilih ikut kelayakan...xkan nk tggu rakyat dh betul2 susah baru nk bantu...bantuan yg dibagi tu mmgla baik tp setakat untuk brg dapur je...hutang rakyat ni yg perlu dipikirkn..hrga brg dh semakin naik...

    ReplyDelete
  115. Setuju sngat .dapat lah kami langsaikn sedikit hutang2 yg tertunggak

    ReplyDelete
  116. setuju sangat.. bebas hutang kalo ini dapat diluluskan secara oneoff

    ReplyDelete
  117. Dalam mase pendamik 2 tahun ni bnyak hutang yg tertunggak dan perniagaan yg tak lancar diharapkn 10k pengeluaran terakhir ni dpat la membntu keluarga..walau terpaksa keluarkn kwsp duit sendiri..tidak membebankn kerajaan juga

    ReplyDelete
  118. Elok sgt² utk meringankan bebanan pada masa skrg. Perniagaan skrg memang masih lagi merangkak sedangkan bil dan komitmen hutang perlu dilunaskan.

    ReplyDelete
  119. Setuju sgt...... Bg alassn menjelang hari rua byk rakyat yg miskin sbb tiada simpanan, kena fikirlah dulu keadaan skrg, fikir kesusahan rakyat jgn fikir kesenangan korang aje....

    ReplyDelete
  120. Setuju πŸ’― %.Bosskkurrr ini macam πŸ‘❤️

    ReplyDelete
  121. Setuju πŸ’―% Bosskuurrr ini macam πŸ‘❤️

    ReplyDelete
  122. Sy teramat bersetuju dgn cadangan DSNR n teramat memerlukan wang serta bharap pengeluaran 10k itu dapat d laksanakan secepat mungkin.

    ReplyDelete
  123. Saya mmg perlukah 10k one off ini utk mulakan bisnes. Kalau kerajaan bimbang simpanan kwsp rakyat ramai yg below 50k, please bagi pd mrk yg ada at least 100k dlm akaun 1.kami amat2 memerlukan

    ReplyDelete
Post a Comment

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !