Permohonan & Kelayakan RM150 ~ Bantuan Awal Persekolahan (BAP) Untuk Murid Sekolah

PELUANG KERJAYA
0

 

Untuk Makluman para pelajar sekolah, melalui pembentangan Bajet 2020 baru-baru ini, kerajaan bersetuju untuk memberikan Bantuan Awal Persekolahan sebanyak RM150 untuk setiap murid.

 

Bantuan Awal Persekolahan ini akan memberikan manfaat kepada 3 juta murid-murid yang layak dengan bantuan sebanyak RM450 juta.

 

 

 

SENARAI KANDUNGAN       

 

BANTUAN AWAL PERSEKOLAHAN (BAP)

 

Bantuan Awal Persekolahan (BAP) mula diperkenalkan pada tahun 2012 bertujuan untuk meringankan beban perbelanjaan persekolahan anak-anak yang ditanggung oleh ibu bapa atau penjaga terutamanya pada awal tahun.

 

Bantuan ini diberikan kepada murid-murid Tahun 1 sehingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya dari kalangan keluarga yang berpendapatan Isi Rumah Kasar RM3,000.00 dan ke bawah.

 

 

 

JUMLAH BANTUAN AWAL PERSEKOLAHAN (BAP)

 

Murid yang menerima BAP akan diberi bantuan sebanyak RM150 bagi seorang murid secara sekaligus (one-off) mulai 2022, kenaikan RM50 berbanding RM100 tahun sebelumnya.

 

 

 

PERMOHONAN BAP

 

Berikut merupakan syarat-syarat yang perlu dipenuhi sekiranya ingin memohon bantuan persekolahan ini.

 

  1.  Murid warganegara Malaysia (perlu dibuktikan dengan sijil lahir/mykid/mykad yang disahkan atau apa-apa dokumen yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia) ;
  2. Murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 atau yang setaraf dengannya yang berasal dari kalangan isi rumah berpendapatan bulanan KASAR sebanyak RM3,000.00 dan ke bawah pada tahun semasa. Pendapatan KASAR bulanan adalah pendapatan yang mengambil kira gaji hakiki/pokok dan elaun-elaun tetap sahaja. Elaun lebih masa dan elaun-elaun yang bersifat tidak tetap tidak boleh diambil kira sebagai pendapatan KASAR bulanan ;
  3. Bantuan ini diberikan kepada murid-murid yang bersekolah di Sekolah Kerajaan (SK), Sekolah Bantuan Kerajaan (SBK), Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Agama Negeri dan Sekolah Swasta (selain sekolah antarabangsa).

 

 

 

 

CARA MOHON BANTUAN

 

Tiada borang permohonan yang perlu diisi.

 

 

 

 KAEDAH PEMBAYARAN

 

Bantuan akan disalurkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) secara berperingkat terus ke

  • Akaun Kumpulan Wang Kerajaan (KWK) sekolah; ATAU
  • Akaun Khas Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) bagi sekolah yang tidak mempunyai Akaun KWK

 

 

 

 

 

MAKLUMAT TAMBAHAN

Sila layari laman web rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia untuk maklumat lanjut permohonan: https://www.moe.gov.my/en/bantuan-pembelajaran-menu/bantuan-awal-persekolahan-b


Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !