Bantuan RM500 "ONE-OFF" ~ Semak Kelayakan Anda, Cara Proses Permohonan Dan Tarikh Bayaran

 

Seramai 2.4 juta individu bakal menerima bantuan kehilangan pendapatan dengan nilai peruntukan RM1.2 bilion mulai Jun ini.

 

 

DUA JENIS BANTUAN

  1. RM500 secara one-off kepada B40 yang hilang pendapatan
  2. Bayaran tambahan RM500 untuk penerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)

 

SYARAT BANTUAN RM500 “ONE-OFF”

  1. Golongan B40
  2. Kehilangan pendapatan
  3. Gaji bulanan sebanyak RM1,000 kebawah
  4. Penerima berusia 21 hingga 60 tahun dan tidak melalui proses pendaftaran permohonan

 

 

CARA UNTUK MEMOHON

 

 

Untuk Bantuan RM500 “ONE-OFF”, anda tidak perlu untuk membuat apa-apa permohonan. Maklumat anda akan diambil berasaskan "Pengesahan kehilangan pendapatan dan semakan silang akan dibuat melalui sistem Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso).

 

 

TARIKH PEMBAYARAN

"Insya-Allah, kedua-dua bantuan khas ini akan dibayar mulai Jun 2021 ke akaun penerima masing-masing," katanya dalam perutusan khas hari ini.


36 comments:

  1. Sembang bantuan BPR hari tuu pon ckp nk bg 350 hnya bg 150 jew. Jnis munafik bercakap bohong tunggu laaa hari pengadilan nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 150 tu utk fasa pertama. Fasa kedua dan ketiga akan diberi byrn 200 nnti utk totalkan rm350. Byrn fasa kedua dalam may nnti.

      Delete
    2. Kan dia dah cakap 2 kali bayar, fasa pertama RM150 dulu, fasa kedua RM200

      Delete
    3. Ya Allah...sendiri tak alert pastu ckp bkn2

      Delete
    4. org bagi pun kira syukur

      Delete
    5. ni mesti dengar spruh jln ni..hihihi..

      Delete
    6. Dah bg lg mau ckp bnyk . Bersyukur xpandai

      Delete
    7. Hahhaha benda fasa sebelum ni ckp one off. Rasanya cuba tgok dlu yer. Dah bg yer. Biasalaa kerajaan kalau benda mcm ni tak leh nk handle jgn jadi kerajaan. Yg nk backup tuu tgok laa laa dlu mcm mana. Ak mintak dgn kerajaan bkn mintak duit ko bnyk songeng plak. Nk jilat kerajaan Agak2x laaa. Org pertikai sblum ni janji nk bg one off skg nk bg fasa plak. Cuba check blk yg asal mcm mana. Kalau dkat sini blh share gmbr dah lama ak share gmbr yg mengatakan fasa. Yg fasa tuu ada tanggungan. Yang ak pertikaikan yg bujang one off bknnye yg berkeluarga.

      Delete
    8. Betul juga kan bginilaa melayu, suda kena bgi tak bersyukur.

      Delete
    9. kerajaan nak tukar dr one off kE fasa itu keputusan kerajaan. Yg ko hanya sebagai penerima pula nk bising. X bersyukur apa yg di beri. Patut lah misk8n x kaya2 Ko g la jd warganegara lain. Pastu minta one off 😅😂🤣 tu pun kalau ada..

      Delete
    10. kerajaan nak tukar dr one off kE fasa itu keputusan kerajaan. Yg ko hanya sebagai penerima pula nk bising. X bersyukur apa yg di beri. Patut lah misk8n x kaya2 Ko g la jd warganegara lain. Pastu minta one off 😅😂🤣 tu pun kalau ada..

      Delete
    11. Bpr bujang pnya smua dh msok ke..knpe sy cek msih xdew ape² pun dlm akaun sy...

      Delete
    12. Sis kalau belum dpt means kita akan ke fasa 2 which is akan dpt one-off terus bulan 5 nanti sebab saya dh call LHDN sbb saya punya blum lulus lagi

      Delete
    13. Pesen nk duit je tp taknak membaca 🤣

      Delete
    14. 2 lor jenis manusia yg xrety nk brsykr n xphm bahasa gak nyer kot..bnde simple lg nk bg serabut kn..duit ko dah dpt sapu gak tp mkin mengutuk mcm2 xsdr dri plak ko kn..wei jd owg 2 ade akal pkai utk pk biar lor bnde logik cket nih x..dah blh stop lor nk mengutuk kerajaan yg ko rse benci sgt 2 kn atleast kte nih ptt brsykr dpt gak krg beban kte time2 pkp nih kn..tp ko ble govt bg duit rety n tau plak nk amek n pkai gak kn tp ko nih mmg manusia yg jenis xsdr dri diuntung kn so ape pon yg owg wt baek pon bg ko still buruk n xbtol tp pdhal ko sdri yg bingai.. dah2 lor simpan2 lor cket ko punye bodoh n bingai 2 kn..x pon if ko rse2 xnk or xckp ker duit yg govt bg kat kte nih ape kata ko g jer lor wt amal jariah sedekah kat umh ank yatim ker atleast ko dpt lor wt cket ker kn psl bg aku plak rse semak dgn ko n sje2 jer dpt wt dosa kering nk haruk maki hamun kat owg yg xphm bahasa cm ko nih lor kn... 🤣🤣

      Delete
    15. Drpd kerajaan sebelum ni... Nk bg bantuan pun takod2..baik la kerajaan yg skrg ni...atleast mase tgah mcm ni mcm2 bantuan kite semua da dpt... Apooo... Akal cetek..

      Delete
  2. Apa b40 ini?kenapa diorang saja beri bantuan, m40 macam mana?tak pandai makan ke, kalau bagi bantuan bagi sama rata sebab rakyat Malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nk sama rata maksudnya jutawan dan billionaire pon layak dpt bantuan sbb diorang pon rakyat Malaysia jgk.. Nama pon 'bantuan' utk yg kurang berkemampuan.. Adil itu bukanlah sama rata

      Delete
  3. MCM mne plk status b40 masa daftar bpn dlu ni bertukar plk ke m40 mkne nye tkde ape2 lh nti MCM mne plk die blh bertukar status sndri,,pelik tapi benar

    ReplyDelete
  4. Manusia kalau malas membaca.. Tak pandai bersyukur.. Ini la jadi ni.. Cakap yg bukan2..mcm lagu.. Kecam org lain tapi sendiri taknak ubah!perangai mcm tu tak payah bagi apa2 bantuan.. Bersyukur la wahai manusia.. Jgn tamak & sombong! PM mmg terbaik💪!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...manusia bnyak yg tidak tahu bersyukur...

      Delete
    2. Salah dik. Bukan pm. Tp kerajaan malaysia yg terbaik 👍👍👍👍👍

      Delete
  5. Jika belum mohon boleh lagi x mohon BPR

    ReplyDelete
  6. Bila bercakap seperti orang tkde agama maka sendiri lh akan susah nanti.. Nauzubillah menzaliik.

    ReplyDelete
  7. Malas nak cakap banyak.sebab ramai tak faham bahasa.covid masuk malaysia pun sebab kerajaan lepas. Sebab atok kata takperlu tutup tempat perlancongan bagai. Last2 bila masuk covid kes ke 15 mana atok???! Letak jawatan lari boh

    ReplyDelete
  8. Macam mana nk semak kelayakan

    ReplyDelete
  9. Lambat ya nk dapat fasa 2 bpr

    ReplyDelete

Theme images by Flashworks. Powered by Blogger.