Sunday, 7 February 2021

author photo

 

TEDUH adalah portal yang memaparkan maklumat dan fungsi carian berkaitan projek-projek dan program-program perumahan awam dan swasta di Malaysia. Sistem Pengurusan Perumahan Negara atau SPRN merupakan salah satu modul dalam TEDUH yang berfungsi sebagai gerbang ‘one-stop centre’ bagi individu yang ingin memohon program perumahan dibawah seliaan Jabatan Perumahan Negara KPKT

 

 

SYARAT DAN KELAYAKAN

 

 

SKIM PPR DISEWA

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 18 tahun ke atas
  3. Pendapatan isi rumah di bawah RM3000 sebulan
  4. Pemohon belum memiliki rumah
  5. Mengikut syarat-syarat tambahan yang ditetapkan oleh Kerajaan Negeri

 

SKIM PPR DIMILIKI

  1. Warganegara Malaysia
  2. Berumur 18 tahun ke atas
  3. Pendapatan isi rumah di bawah RM3,000 sebulan
  4. Pemohon belum memiliki rumah
  5. Mengikut syarat-syarat tambahan yang ditetapkan oleh Kerajaan Negeri

 

PEMOHON SKIM PRIMA

  1. Warganegara Malaysia
  2. Bujang / Berkahwin atau Berumur 21 tahun ke atas
  3. Prima ada pembelian rumah Pertama atau Kedua
  4. Pendapatan isi rumah RM15,000 ke bawah

 

 

CARA PERMOHONAN

 

 

DAFTAR AKAUN PEMOHON

  1. Pastikan pemohon yang ingin untuk membuat permohonan PPR Disewa, Pemohon haruslah terlebih dahulu untuk membuat akaun seperti link yang telah disediakan. Pastikan pemohon klik link yang disediakan.
  2. https://sprn.kpkt.gov.my/user/register
  3. pastikan pemohon mengisi maklumat yang di perlukan seperti nama, no kad pengenalan, dan Alamat e-mail.

 

 

 

PERGI KE EMAIL UNTUK PENGESAHAN

  1. Pastikan e-mail yang telah didaftarkan adalah betul dan masih aktif.
  2. Pemohon akan menerima email dari PENDAFTARAN AKAUN SKIM PERUMAHAN MAMPU MILIK untuk mengaktikkan akaun yang telah didaftarkan.
  3. Pastikan pemohon klik pautan yang berwarna biru.

 

Setelah klik pautan berwarna biru, pemohon di minta untuk masukkan password. Pastikan password yang diisi harus diingat.

 

 

SILA PILIH SKIM

  1. Untuk permohonan pastikan pemohon memilih SKIM PPR DISEWA/SKIM PPR DIMILIKI/MYHOME.
  2. Pastikan pemohon membaca semua syarat-syarat yang diperlukan sebelum klik "pilih skim yang di inginkan".
  3. Pastikan pemohon mengisi semua maklumat yang diperlukan dan jangan ada yang terlepas.
  4. Maklumat yang perlu diisi seperti maklumat permohonan, maklumat pendapatan, maklumat pasangan, dan maklumat tanggungan.

 

 

 

 

 

 

DOKUMEN SOKONGAN

  1. Seterusnya, pemohon klik DOKUMEN SOKONGAN untuk menghantar semua maklumat yang di minta sebagai bukti.
  2. Pastikan semua dokumen yang di hantar adalah dokumen berbentuk PDF dan tidak lebih 3MB.

 

 

PENGESAHAN

  1. Dokumen sokongan telah dihantar, seterusnya pemohon boleh membuat pengesahan berkenaan maklumat diisi dan dihantar adalah benar.
  2. Selesai membuat pengesahan, semua pemohon tunggu ke step seterusnya.


your advertise here

This post have 44 komentar

avatar
Razakdaq5071 delete 7 February 2021 at 17:12

Membantu bagi kami rakyat malaysia yg amat2 memerlukan rumah sendiri/ kategori bujang pun layak,boleh dijadi kan syarat utk hidup berumahtangga ketika tiba masanya nnt..
Sudah ada tersedia utk menjalani kehidupan berkeluarga suatu masa nnt terima kasih.

Reply
avatar
Unknown delete 9 February 2021 at 07:26

Saya nak sebab nak khwin

Reply
avatar
Unknown delete 10 February 2021 at 08:30

Saya nak sangat sbb masih belum ada rumah...

Reply
avatar
Unknown delete 10 February 2021 at 22:15

mcmna nk daftar ye..ada siapa2 boleh ajarkan

Reply
avatar
Amir Din delete 11 February 2021 at 06:55

Tolonglah saya nak memohon

Reply
avatar
Unknown delete 12 February 2021 at 00:54

Saya nak tanya jika untuk membeli rumah pprt berharga 35k tu mengunakan kwsp boleh ke?

Reply
avatar
Unknown delete 12 February 2021 at 00:56

Pembelian rumah pprt pada pejabat kerajaan yg patut Saya hubungi?

Reply
avatar
zunaidi delete 21 February 2021 at 20:58

dah daftr dri tahun 2018 tapi masih tiada jawapan lagi,

Reply
avatar
Unknown delete 22 February 2021 at 15:45

Tak ada lagi pun senarai projek rumah.
Saya dah mendaftar.

Reply
avatar
Unknown delete 22 February 2021 at 15:48

https://sprn.kpkt.gov.my/user/home

Reply
avatar
Unknown delete 25 February 2021 at 20:10

saya nak daftar tak boleh kenape ya

Reply
avatar
Unknown delete 1 March 2021 at 11:36

Saya muhammad Norsham ingin memohon rumah. Saya pesakit buah pinggang kronik.

Reply
avatar
Unknown delete 3 March 2021 at 15:54

Dh lama dh daftar..
Tk dpt lagi panggilan dari sesiapa pn lagi..

Reply
avatar
Unknown delete 9 March 2021 at 15:40

Sye ingin memohon sbb sewe rumah orang brtahun..dh 2 kali mohon tpi xde pngilan..harap dpt la sewe bli rumah

Reply
avatar
Unknown delete 9 March 2021 at 16:46

Bertahun hidup mnyewa rumah org dgn anak isteri... Beri peluang org2 susah seperti kami

Reply
avatar
Ras shiqah delete 10 March 2021 at 15:17

Pernah mohon prima tahun 2014 2015 begitu...tak lepas sebab ada ptptn...:-(...nak cuba mohon lagi...semoga ada rezeki dpt rumah sendiri...aamiin...

Reply
avatar
Unknown delete 10 March 2021 at 18:13

saya pun ingin memohon..

Reply
avatar
Unknown delete 1 April 2021 at 11:16

macam mana daftar beli rumah b40 kategori

Reply
avatar
Unknown delete 5 May 2021 at 15:14

Sy ingin mohon rumah pprt bole,sbb dh terlalu lama sangat dduk dgn bapa mentua,ank makin mabesar,kini suami sakit

Reply
avatar
Unknown delete 6 October 2021 at 15:34

Dah memohon Dan dlm proses tapi masalhnya rmh ppr Tu d jadikan tempat pesakit covid sementara ..tolng semak tempat ppr bayu pirasan Kota belud sabah... Kalau bolh tukar lah tmpt kuarentin covid tmpt YG lebih sesuai...

Reply


EmoticonEmoticon

Next article Next Post
Previous article Previous Post