Suara Rakyat Sabah ~ Hapuskan atau Ubah Syarat Bantuan "ONE-OFF" RM300 Untuk Rakyat Sabah



 

Bantuan "ONE-OFF" RM300 Untuk Rakyat Sabah Perlu Menyediakan Jalan Mudah

 

Rakyat Sabah berasa kecewa dengan syarat yang ditetapkan oleh Kerajaan Sabah berkenaan Bantuan “ONE-OFF” RM300, dalam situasi sekarang iaitu ketika rakyat berdepan dengan kesukaran hidup akibat pandemik Covid-19, Kerajaan Sabah perlu menyediakan jalan yang mudah untuk membantu Rakyat Sabah. Antaranya :-

 

 

SALURKAN TERUS KEPADA RAKYAT DGN MENGGUNAKAN DATA BSH

Saya cadangkan salurkan terus kpd rakyat dgn mnggunakn data Bantuan Sara Hidup. Tidak perlu isi borang lagi..buang masa...saya dari PKP 1.0...bakul beras pun tidak dapat..balik-balik tnya mpkk kampung..fasa seterusnyaa..suru isi borang..smpi sekarag tidak Berita tu borang...kalau mahu ringgankan beban rakyat..guna data yangg ada..mcm PM Kita..supaya teda rakyat yg tercicir..harap pemerintahan sabah ni kali lebih baik dari sebelumnya.

 

UBAH SYARAT YANG DITETAPKAN

Dengan adanya syarat yang telah ditetapkan, berkemungkinan ramai rakyat sabah yang akan tercicir dengan bantuan “ONE-OFF” RM300 disebabkan kelayakan yang ditetapkan iaitu E-KASIH.

Kebanyakkan rakyat Sabah tidak tersenarai dalam E-Kasih. Oleh itu, pihak kerajaan Sabah harus membuat syarat baru iaitu Kelayakan berasaskan Bantuan Sara Hidup, rakyat Sabah berkemungkinan ramai yang dapat.

 


Cadangan ini bukan lah di buat-buat, tetapi cadangan ini diambil berasakan Comment rakyat sabah berkenaan Post di PAGE 1SABAH. Antara semua comment yang dikemukakan seperti cadangan diatas. Untuk sebagai bukti, baca comment seperti dibawah :-

 

Bantuan Prihatin Covid-19 2.0 ~ Syarat Bantuan "ONE-OFF" RM300 Untuk Rakyat...

Posted by 1SABAH on Saturday, 16 January 2021
 

 

 

Kesimpulannya, Kerajaan Sabah haruslah mendengar keluhan yang dibuat oleh rakyat Sabah. Rakyat Sabah sangat memerlukan bantuan dalam keadaan pendemik Covid-19.


11 comments:

  1. Harap kerajaan guna data Bsh,bpn..sebab bantuan yg lepas ramai yg tercicir termasuk saya sendiri..mohon kerajaan lebih peka tentang permasalahan ini..

    ReplyDelete
  2. Syarat harus d ubah...guna data bsh..semua rakyat terjejas jg skrg nie..dgr suara rakyat

    ReplyDelete
  3. Iya seharus nya guna data bsh dan bpn saya juga salah seorang b40 yg terjejas dan tercicir.. saya harap pihak kerajaan peka dgn permasalahan ini .kerana ramai lagi b40 yg TDK menerima bantuan sabah

    ReplyDelete
  4. Sebaiknya kita guna data bsh dan bpn shja,tuk memudakan seluruh rakyat sabah..saya juga seorg b40 yg tidak mempunyai kerja tetap..sejak bermula covid suami sukar mendapat job show..
    Kita guna kn shaja data bsh dan bpn kerna ramai sgat yg terjejas akibat kebanjiran yg sukar d ungkap kan..

    ReplyDelete
  5. Tirik saja tu, ada yang dalam sistem lulus, tungu tungu masuk bank tidak ada juga, tanya pusat bilang da bankin tapi kasihan orang susah.Harap kerajaan Sabah buat sistem macam BSH betul2 masuk itu bantuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain kali rakam perbualan. Tanya bila tarikh bank in. Pastu pg bank minta penyata. Kalau benar sdh bank in, mesti sdh masuk. mustahil bank tidak kredit kalau sdh terima duit. Means bank tidak pernah terima duit. Means tiada pembayaran d buat.

      Delete
  6. Alasan tidak berdaftar di jabatan mafi aku tak faham,kalau bantuan tak guna syarat atau alasan,bagi saja kan bantuan,ini macam macam lagi syarat

    ReplyDelete
  7. kalau lulus d mana ambil duitnya

    ReplyDelete
  8. Betul tu guna data bpn... Sy pernah mohon pekebun kecil.. Tapi x lulus sebab x berdaftar...

    ReplyDelete

Theme images by Flashworks. Powered by Blogger.