Bantuan Prihatin Covid-19 2.0 ~ Syarat Bantuan "ONE-OFF" RM300 Untuk Rakyat Sabah

 

Kerajaan Negeri telah bersetuju untuk melaksanakan Bantuan Prihatin COVID-19 2.0 kepada penduduk rakyat Sabah yang terjejas akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

 

Bantuan ini melibatkan peruntukan sebanyak RM128.98 juta yang akan diagihkan seperti berikut:

 

 

BANTUAN ‘ONE-OFF’ RM300.00 SEORANG

Peruntukan Kerajaan Negeri berjumlah RM97.4 juta seramai 324,661 orang terdiri daripada golongan:- 

  1. e-kasih,
  2. B40,
  3. anak yatim, 
  4. orang tua, 
  5. orang kurang upaya, 
  6. ibu tunggal, 
  7. petani, nelayan, 
  8. pekebun kecil, 
  9. penternak, 
  10. pemandu pelancong, 
  11. malim gunung, 
  12. porters, 
  13. penggiat seni, 
  14. pemandu teksi, 
  15. pemandu bas, 
  16. pemandu lori  
  17. penjaja

 

 

BAKUL MAKANAN KEPADA PENDUDUK SABAH

Peruntukan NADMA berjumlah RM31.58 juta bagi perbelanjaan bakul makanan kepada penduduk Sabah yang terkesan akibat arahan perintah kuarantin di rumah dan lokaliti yang terlibat dalam Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).


 

 

 

Surat Kelulusan Bantuan Prihatin COVID-19 2.0 kepada penduduk rakyat Sabah


50 comments:

  1. Salam.. bagaimana cara untuk memohon bantuan tersebut diatas (sabah) atau secara online ? Sebab di pejabat kata borang sudah habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://bantuan.covid19.sabah.gov.my

      Delete
    2. Bagaimana cara memohon, Bantuan Prihatin covid-19 yg pertama dulu saya x dpt ada link memohon on line kah bossku

      Delete
    3. boleh kah memohon balik... aritu pernah isi tapi gagal sebab x berdaftar.. pekebun kecil ja

      Delete
    4. yg bantuan covid19 sabah 2.0 nie tiada permohonan baru..yg dpt adalah org2 yg sebelum pernah dpt@lulus bantuan covid19 sabah..try cek status di https://bantuan.covid19.sabah.gov.my/status..klu status menunjukkan “Telah dikreditkan or Sila ambik cek “ lebih kurang cmnie, layak dpt bantuan covid19 sabah 2.0.. status selain dri ini, xdpt

      Delete
    5. yg bantuan covid19 sabah 2.0 nie tiada permohonan baru..yg dpt adalah org2 yg sebelum pernah dpt@lulus bantuan covid19 sabah..try cek status di https://bantuan.covid19.sabah.gov.my/status..klu status menunjukkan “Telah dikreditkan or Sila ambik cek “ lebih kurang cmnie, layak dpt bantuan covid19 sabah 2.0.. status selain dri ini, xdpt

      Delete
  2. Camna cara memohon atas talian?,sbb skrg pkp..jauh dri bandar..saya ibu tunggal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://bantuan.covid19.sabah.gov.my

      Delete
    2. Bilakah bantuan akan dikredit kan ke akaun penerima??

      Delete
  3. Mcmana cara mohon one-off bantuan rakyat sabah

    ReplyDelete
    Replies
    1. https://bantuan.covid19.sabah.gov.my

      Delete
    2. Mcm mbe nak mohon,yg tahun lepas pnya sya x dpt link,to nak mohon x dpr plk

      Delete
  4. https://bantuan.covid19.sabah.gov.my

    ReplyDelete
  5. Mcm mana mau mohon one-off RM300 bantuan rakyat sabah, sya B40

    ReplyDelete
  6. Susah sekarang tiada kerja sudah anak dua mau d tanggung

    ReplyDelete
  7. mcm yg dr tahun lepas lagi ni bantuan .. bila check .. ada tulis sudah di kreditkan .. xtau kredit kemana sebab bila check bank tiada pun .. 🧐🧐

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menipu jak ni..bila cek gagal Di kreditkan.. tp d rujuk bahagian kewangan sabah.. x ada jawapan.. kredit masuk dompet kali..

      Delete
  8. Sudah lama ba nie...sudah dpt bulan 4 itu hari

    ReplyDelete
  9. klu maw bgi bt la pendaftaran baru...ini ikut warisan punya....dah kerja swasta x da dlm senarai...kita org b40 dr tahun lalu ndk dpt...check dlm link..ndk da dalm senarai...apa punya bantuan..

    ReplyDelete
  10. https://bantuan.covid19.sabah.gov.my
    Bila masuk ni website, semakan saja.. Teda untuk permohonan baru... Mcm sya, teda dalam senarai..
    Kalau ada yang tau, mcm mna mo buat permohonan baru utk ni bantuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiada ni bro..jangan lah kmu mengharap nk.sebenarnya wujud .tapi x tau p mana....

      Delete
  11. tidak tau la macam mana mau memohon bantuan ni.sendiri isi atau melalui jkk kampung? kesian ramai yg perlu tapi tercicir atau tdk dapat sedangkan bantuan dibajetkan begitu begini, entah sampai atau tidak

    ReplyDelete
  12. Teda pun borang online.. Semakan ja yg ada.. Mna btul2 mau di isi yg ini RM300

    ReplyDelete
  13. Macamana maw memohon ini ah? Ada link yg utk semak, tapi dibilang tiada permohonan. Masalahnya teda pun link utk memohon. Boleh kasi penjelasan ka?

    ReplyDelete
  14. Mengarut ja ni...jangan lah kmu harap ni..bantuan paling palui d antara negara....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya btl tu... Sy pla lulus ada mslh no akaun.. Bila sya tanya dia suruh chat yg lain.. Past punya past last" habuk pun x ada apalah tu bgtu.. Bilang bantuan tapi mcm x mau bagi jga.. Sampai skrnglah lulus jak tapi x dpt sbb no akaun salah bilang..

      Delete
  15. Ini bantuan peningalan jaman komunis lagi perang dunia ke 1...suda lapuk....tingal kana ksi ulang2 lagi pos sna sini..tapi tiada kesudahan....bila kena tmpt bertanya melalui whatsapp smpi skg tak tngok ..seen pun x....kalau tak mahu kerja...mahu duit saja..bagus pergi mampus sja..menyusahkan org yg memerlukan sja....beli garamakson 1 dram minum ksi habis....paluii .

    ReplyDelete
  16. Iya btul setia kli tekan link tu untuk semak sahaja...bila semak x ada ada dlm senarai permohonan...cuba la bgi link yg ble kita memohon bantuan 300 tu...

    ReplyDelete
  17. Setiap seorang rm300.. Jadi adakah di dalam B40 setiap seorang dapat.. Maksudnya suami dan isteri sorang rm300??..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat2 kompius tu "setiap seorang", katakan dalam sebuah keluarga ada 18 org, 18-18 dapat RM300 setiap seorang ka?

      Delete
  18. ya lagi baik ikut data BSH/BPN..snng sbp smua data ada kt situ jdi xpyhlh isi borng

    ReplyDelete
  19. admin juga sedar, semua pertanyaan berkenaan "macam mana nak memohon", maknanya permohonan baru atau rayuan... ramai nak tahu, web yg admin bagi tu tempat memeriksa keputusan permohonan tahun lalu.

    ReplyDelete
  20. Ya btul tu...btuan 2.0 covid sabah hrp2 nmpk jgn tak nmpk

    ReplyDelete
  21. Pengisian borang sy x sah.. Mau edit permohonan pun x boleh hmmm

    ReplyDelete
  22. Knp kerajaan pusat ndk payah syarat.. Knp kerajaan sabah mesti bsyarat .?? Aii pastu mau isi borang lagi aduhai... Guna jak lah data data bsh dan BPN tu..

    ReplyDelete
  23. Macam mna mahu buat permohonan baru.sebab dulu saya gagal dikreditkan dalam akaun bank sebab akaun sya lama sudah ditutup.saya baru buka akaun bank bsn baru.macam mana saya mahu update akaun baru tu???

    ReplyDelete
  24. Macam mna mahu buat permohonan baru.sebab dulu saya gagal dikreditkan dalam akaun bank sebab akaun sya lama sudah ditutup.saya baru buka akaun bank bsn baru.macam mana saya mahu update akaun baru tu???

    ReplyDelete
  25. Macam mna mahu buat permohonan baru.sebab dulu saya gagal dikreditkan dalam akaun bank sebab akaun sya lama sudah ditutup.saya baru buka akaun bank bsn baru.macam mana saya mahu update akaun baru tu???

    ReplyDelete
  26. Mcamna orng yng x dpt memohon tu tahun lalu ?? Ada lagi ka borang untuk d isi ?? Takkan orng yng dpt memohon jak dpt bantuan kali ke dua ?? Mca mna yng lain ??

    ReplyDelete
  27. Mcm mna mau memohon ni ya ? Sbb yg tahun lalu punya sy tiada apply .skrg mau apply tpi link untuk semakan sja yg ada .link utk buat permohonan baharu tiada pula .ada siapa² yg tau link lain yg blh buat permohonann baharu ?

    ReplyDelete
  28. ini cek status bkn link mhu
    mohon ni

    ReplyDelete
  29. Tulis sna mohon tpi msuk link status plk 😠

    ReplyDelete
  30. Tulung buka link baru untuk bantuan sabah one off itu semua terkesan juga ini patut semua dpt bah ini.

    ReplyDelete
  31. Dlm data sy aritu ad no acc mybank tp bla check xda dlm sistem nama sy..then 3hri lps check tba2 nama dlm proses..bla check td nama sy dlm sistem tp xdpt nk krditkan ke acc dn d sru ke cwngn bsn brmula 28/12/20
    Smpe bla ka voucher tu ble d tebus..sbb bru arini sy tau tntg klulusan klmrin2 d check msh dlm proses

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tiada tu geng. Dulu viral isu ni sampai d wawancara. Terdesak nya Dorang sampai terpaksa kata sudah agih2 kn bantuan. Hakikat tiada. Agih pd siapa? Sedangkan masa tu semua status org masih dlm semakan.. sebab tu dorang cepat2 tukar laman web utk semakan yg baru utk cover perbuatan.

      Delete
    2. Bantuan yg baru ni harap2 la bukAn mcm dulu. Sblum ni trick ja tu mau duit masuk poket buat la plan atas dasar "BANTUAN" rakyat supaya dpt peruntukan dana. Pastu kata la Peruntukan dah habis sbb dh agih2kn. Walaupun x pernah wujud pembayaran. Habis tutup kes. Senangkn buat trick. Sbb tiada yg pg cek kebenarannya dan kesahihan.

      Delete
  32. Http://bantuan.covid19.sabah.gov.my

    ReplyDelete
  33. Biar pun dorang bilang mau bagi rm33300 untuk setiap org x payah la heran. Tambirang ja. Tiada makna walau Mohon atau tidak. Kenapa? "BANTUAN" alasan or tiket supaya dorang dapat peruntukan dana untuk masuk poket. Masa d wawancara Dorang bilang Peruntukan Sudah kunu di agihkan HAKIKATnya tidak wujud sebarang pembayaran pun. PELIk kata sudah agih sedangkan semua permohonan rakyat masa tu masih dalam semakan. Sebab tu dorang tukar laman web semakan mau COVER perbuatan. Mesti ada tidak perasan semakan web di tukar masa tu.

    ReplyDelete
  34. Halim bin jamiri ic 800415126605 tel no 0109700620

    ReplyDelete

Theme images by Flashworks. Powered by Blogger.