I-SINAR ~ SYARAT PERMOHONAN KELAYAKAN PENGELUARAN AKAUAN 1 (KWSP)

 

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah membuat satu kenyataan  berkaitan kebenaran bagi ahli KWSP mengeluarkan simpanan Akaun 1 mereka. Maklumat yang sedang tular ini mula disambut baik oleh rakyat Malaysia yang sekian lama mengaspirasikan agar pengeluaran Akaun 1 KWSP ini dibenarkan.

 

Jumlah pengeluaran yang dibenarkan adalah antara RM4,000 sehingga RM60,000 berdasarkan jumlah simpanan semasa pemegang akaun, juga bersandarkan kepada kadar pengeluaran yang ditetapkan oleh KWSP.

 

Namun, dikhabarkan hanya 2 juta pemegang akaun sahaja yang layak untuk menerima manfaat ini dengan jumlah anggaran RM14 bilion. Hal ini kerana terdapat beberapa syarat penting dan khusus bagi pemegang Akaun 1 KWSP ini dapat mengeluarkan simpanan mereka.

 

 

3 SYARAT KELAYAKAN PENGELUARAN AKAUN 1 KWSP


1) Ahli yang terjejas disebabkan kehilangan pekerjaan

 

2) Ahli yang diberikan cuti tanpa gaji

 

3) Ahli yang kehilangan sumber pendapatan sepanjang pandemik Covid-19

 

 

 

 

SYARAT PERMOHONAN I-SINAR


Permohonan Mulai  1 Disember  2020 melalui portal I-Sinar (Online – Tiada Isi Borang). Semua permohonan secara online melalui telefon atau komputer.

Syarat-syarat permohonan :-

 1. Berumur 55 tahun kebawah
 2. Ahli atau pencarum yang diberhentikan kerja atau ditangguh bayaran gaji
 3. Ahli aktif KWSP : Mempunyai sekurang-kurang 1 bulan caruman mulai Mac 2019 Sehingga Feb 2020
 4. Tiada Caruman dalam tempoh 2 bulan semasa permohonan

 

 

SIMPANAN SEMASA AKAUN 1 DIBAWAH RM90,000

 

Bagi ahli yang memiliki simpanan persaraan semasa dibawah RM90,000 pula, jumlah maksimum pengeluaran yang dibenarkan adalah sehingga RM9,000.

 

 

 

sila rujuk maklumat yang disediakan oleh KWSP dibawah:


 

 

 

 

 

 

KEMUDAHAN PENDAHULUAN I-SINAR

 
 


 


 


 

APAKAH MAKSUD MENGGANTI SEMULA

 


 
12 comments:

 1. yg sudah lama tidak bekerja blhnke keluarkan i sinar

  ReplyDelete
 2. Xbleh tuan .. kena ada sekurang2nya satu kali caruman antara bulan mac 2019 hingga 2020

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sy diberhentikan kerja pada bulan 4/2020 Dan dapat kerja pada bulan 10/2020. Bulan 4,5,6,7,8,9 saya tidak ada caruman kwsp.bln 10 dgn 11 sy sdh ada caruman.layak ka sy bawa keluar I sinar

   Delete
 3. Saya lama tak mencarum kerana be kerja Di Singapura Dan diberhentikan kerja tahun ini akibat Covid-19..skrg tiada pendapatan.. Bokehkah saya memohon??

  ReplyDelete
 4. Saya lama tak mencarum kerana be kerja Di Singapura Dan diberhentikan kerja tahun ini akibat Covid-19..skrg tiada pendapatan.. Bokehkah saya memohon??

  ReplyDelete
 5. Saya ahli kwsp yg sudah lama tidak mencarum kerana berkerja sendiri dimana sejak cov19 pendapatan sy terjejas san perlu menanggung hutang yg bnyk.layak ke sy memohon i sinar

  ReplyDelete
 6. Saya ahli kwsp yg sudah lama tidak mencarum kerana berkerja sendiri dimana sejak cov19 pendapatan sy terjejas san perlu menanggung hutang yg bnyk.layak ke sy memohon i sinar

  ReplyDelete
 7. Majikan saya beri kata putus hujung tahun ni saya akan diberhentikan kerja. Saya masih boleh mohon tak? Kerja pon masih belum dapat..hmm

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ye x ye jee..cakap jela nk duit kan senang..ape laa pyah2 nk fkir ayat

   Delete
 8. Sya ibu tunggal anak 4.. Sya dah lama x mencarum dlm KWSP kerana Sya kerja gaji harian ja.. ada peluang tak Sya memohon i-sinar?

  ReplyDelete
 9. Sy diberhentikan kerja pada bulan 4/2020 Dan dapat kerja pada bulan 10/2020. Bulan 4,5,6,7,8,9 saya tidak ada caruman kwsp.bln 10 dgn 11 sy sdh ada caruman.layak ka sy bawa keluar I sinar

  ReplyDelete
 10. Saya tidak boleh buat acc bank dimana2 bank kerana dituduh scammer...boleh kah saya memohon i sinar yg terbaru ni?

  ReplyDelete

Theme images by Flashworks. Powered by Blogger.