BANTUAN PRIHATIN NASIONAL - BAYARAN FASA 2 / SEMAKAN STATUSPermohonan dan semakan bantuan prihatin nasional yang telah dinyatakan oleh perdana menteri dah dibuka dan fasa 1 sudah selesai kini akan memasuki fasa 2. Pembayaran Fasa 2 dijangkakan akan dibuat pada 4 MEI 2020.

Maklumat daripada FMT, Menteri Kewangan, iaitu Tengku Zafrul Aziz telah menyatakan, bayaran itu membabitkan semua penerima BPN daripada kumpulan isi rumah berpendapatan 40% terendah (B40) dan 40% sederhana (M40), katanya ketika membentangkan Laporan ke-3 Pencapaian BPN di Facebook hari ini.

Beliau turut menyatakan bahawa sehingga 26 Apr, lebih 3.26 juta permohonan baru dan rayuan BPN diterima
BANTUAN PRIHATIN NASIONALPERMOHONAN BARUUntuk Pemberian Bantuan Prihatin Nasional bagi golongan B40 secara amnya akan diberi mengikut pangkalan data Bantuan Sara Hidup (BSH) anda.

Bagi anda yang dalam kategori M40 , pemberian akan diberi berdasarkan data & percukaian Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Sila buat permohonan mulai 1 April 2020Tak perlu daftar
  • Penerima BSH
  • Pembayar cukai

Perlu daftar
  • Bukan penerima BSH
  • Bukan pembayar cukai
Permohonan baharu boleh dibuat bermula 1 April 2020 melalui
ini adalah cara untuk daftar borang permohnan online di web rasmi bpn yang kami boleh kongsikan kepada anda dalam proses membuat permohonan baharu bantuan prihatin nasional

SEMAKAN BPN 

Jika anda merupakan penerima bantuan BPN anda boleh membuat semakan mulai 1 April 2020 di portal rasmi kerajaan seperti dibawah:

Lembaga Hasil Dalam Negeri –> http://www.hasil.gov.my
Bantuan Sara Hidup (BSH) –> https://bsh.hasil.gov.my
Kementerian Kewangan Malaysia –> https://www.treasury.gov.myAndainya pada tarikh tersebut anda didapati TIDAK LAYAK boleh buat permohonan baru mulai 1 April di Portal Rasmi berikut SAHAJA:


Lembaga Hasil Dalam Negeri –> http://www.hasil.gov.my
Bantuan Sara Hidup (BSH) –> https://bsh.hasil.gov.my
Kementerian Kewangan Malaysia –> https://www.treasury.gov.my

RAYUAN

Sekiranya anda TIDAK LAYAK tetapi anda rasakan syarat anda memenuhi kiteria yang ditetapkan anda boleh buat rayuan permohonan bantuan prihatin nasional BPN ini.

Akan tetap pautan untuk membut RAYUAN belum diumukan, kami akan kemaskini dari semasa ke semasa apabila dikeluarkan nanti.

Maklumat lebih detail berkaitan bantuan prihatin nasional boleh rujuk disini.

No comments:

Theme images by Flashworks. Powered by Blogger.